Kiürítik a thai kormány székhelyét a tüntetők

Vágólapra másolva!
Megkezdték a bangkoki kormány székhelyének evakuálását hétfőn a thaiföldi ellenzéki tüntetők, akik inkább a repülőtér blokádjára koncentrálnak. Eközben a reptér igazgatója közölte: ha fel is hagynak kajd a légikikötő blokádjával a demonstrálók, akkor is minimálisan egy hetet kell várni a zárlat vége után, amíg teljesen üzembe helyezik a bangkoki repülőteret. Öt nappal azt követően, hogy kormányellenes tüntetők megszállták a repülőteret, újra felszállhatott néhány gép, igaz, egyelőre utasok nélkül.
Vágólapra másolva!

Megkezdték a bangkoki kormány székhelyének evakuálását hétfőn a thaiföldi ellenzéki tüntetők, hogy akciójukat a továbbiakban a főváros repülőtereinek blokádjára koncentrálják - közölte az ellenzékiek szóvivője. Ancsali Pairirak, a Népi Szövetség a Demokráciáért (PAD) tömörülés nevében bejelentette: a kormányépület körül augusztus 26. óta felállított valamennyi sátrat lebontják és átteszik székhelyüket a belföldi járatokat fogadó Don Mueang, valamint a Szuvarnabhumi nemzetközi repülőtérre.

Korábban olyan értesülések láttak napvilágot, hogy ez utóbbit kedden elhagyják a tüntetők. A szóvivő szerint "túlságosan kockázatos" fenntartani a kormányépület elleni ostromot a tüntetők elleni folyamatos támadások miatt.

Zárlat után is legalább egy hét

Legkevesebb egy hetet vesz majd igénybe, amíg a zárlat vége után újra üzembe helyezik a thaiföldi főváros nemzetközi repülőterét - mondta hétfőn Szerirat Praszutanond, a létesítmény igazgatója. Ha majd valamikor a kormányellenes tüntetők elhagyják a kedden elfoglalt Szuvarnabhumi repteret, ellenőrizni kell a biztonsági és az informatikai rendszereket, mielőtt újra fogadhat és indíthat járatokat a légikikötő. Ehhez legkevesebb egy hétre van szükség. Ha meghibásodást találnak, még tovább tarthat, amíg beindulhat a légi forgalom. Az igazgató valószínűnek tartja, hogy néhány rendszer megsérült.

Öt nap elteltével, hétfőre virradóra ismét repülők szálltak fel Szuvarnabhumiról, miután a tüntetők megengedték a légitársaságoknak, hogy az ott rekedt repülőgépeik - utasok nélkül - elrepüljenek. Elsőként a Thai Airways légitársaság indított el gépeket üresen Szuvarnabhumiról. A Thai Airways gépei Thaiföld déli részébe Phuketre, valamint a Bangkoktól mintegy 150 kilométerre délkeletre lévő U-Tapao és a fővárostól 570 kilométerre északra található csiangmai légi bázisra indultak. Összesen 88 légi jármű vesztegelt a reptéren kedd óta - írta a Nation című thaiföldi napilap.

Néhány száz magyar is Thaiföldön vesztegel jelenleg.