Bush: Emelt fővel távozom

Vágólapra másolva!
George Bush bánja, hogy tévedett a hírszerzés Irak tömegpusztító fegyvereivel kapcsolatban. Az elmúlt nyolc évére visszatekintő amerikai elnök ugyanakkor nem adott választ arra, hogy akkor is háborút kezdett volna, ha a felderítés más információkkal szolgál. Bush elismerte, hogy nem volt felkészülve a háborúzásra, az elmúlt hónapok válságkezelésére viszont büszke.
Vágólapra másolva!

George Bush nyolcéves elnökségére visszatekintve leginkább azt bánja, hogy téves hírszerzési értesüléseket kapott Irak állítólagos tömegpusztító fegyvereiről - erről a januárban távozó amerikai elnök az ABC televíziónak adott, hétfőn sugárzott interjúban beszélt.

"Egész elnökségem kapcsán leginkább az Irakkal kapcsolatos hírszerzési tévedést sajnálom" - fogalmazott Bush, aki az egyik legnépszerűtlenebb elnökként hagyja el a Fehér Házat. A 2003 márciusában indított invázió óta több mint 4200 amerikai katona vesztette életét az iraki harcokban.

Bush azt mondta, hogy amikor átvette az elnökséget, egy háborúra volt a legkevésbé felkészülve. "Azt hiszem, nem voltam felkészülve egy háborúra. Szóval, nem kampányoltam azzal, hogy szavazzanak rám, mert képes leszek egy támadást kezelni" - jelentett ki. Kitért viszont a kérdés elől, hogy akkor is elindította volna-e a háborút, ha olyan információkat kap a felderítéstől, hogy Bagdad nem rejteget tömegpusztító fegyvereket. "Ez érdekes kérdés. Ez egy új helyzet, nem tudom megítélni" - mondta.

A távozó elnök azt is megemlítette, hogy elnökségének utolsó hónapjaiban bátor döntéseket kellett hoznia a pénzügyi válság leküzdésére. Mint mondta, nem a szövetségi beavatkozás nagy összege zavarta, hanem az, ha semmit sem tett volna, mert a tétlenség súlyos összeomláshoz vezetett volna, a 30-as évekbeli nagy depressziónál is nehezebb helyzet állt volna elő. "Emelt fővel távozom az elnöki hivatalból" - mondta Bush.