Cseh-francia diplomáciai zavar egy újságcikk miatt

Vágólapra másolva!
Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter elnézést kért Franciaországtól, mert két cseh újság valótlanságot állított csütörtökön. A lapok szerint Nocolas Sarkozy francia államfő azt akarta elérni Mirek Topolánek cseh miniszterelnöknél, hogy a cseh uniós elnökség alatt is Franciaország maradhasson a Földközi-tengeri Unió elnöke.
Vágólapra másolva!

Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter nyilvánosan kért bocsánatot Franciaországtól azért, hogy két cseh lap csütörtökön egy olyan beszélgetés szövegét közölte le, amely a lapok szerint Nicholas Sarkozy francia államfő és Mirek Topolánek cseh miniszterelnök között zajlott le.

A lapok szerint Sarkozy a beszélgetés során nyomást gyakorolt Topolánekre annak érdekében, hogy a cseh uniós elnökség alatt is Franciaország maradhasson az általa alapított Földközi-tengeri Unió elnöke valamint nem túl hízelgően nyilatkozott az arabokról.

"Vállalom a felelősséget és bocsánatot kérek a francia féltől ezért az elfogadhatatlan esetért. Bocsánatot kérünk azért, hogy egy ilyen félreérthető szöveg megjelenhetett" - áll a külügyminiszter nyilatkozatában.

Pavel Fischer, Csehország párizsi nagykövete cáfolta, hogy a Reflex című hetilapban és a Mladá Fronta Dnes című napilapban közölt szöveg hiteles lenne. Mint mondta, hibának tartja az ilyen szövegek közlését olyan időkben, amikor az Európai Unió tagállamai között nagyobb bizalomra van szükség.

"A lejegyzett beszélgetést azért közöltük, hogy az olvasó betekinthessen annak a nagyhatalmi politikának a konyhájába, amely Csehországra vár európai uniós elnöksége alatt" - indokolta a közlést Pavel Safr, a Reflex főszerkesztője. A dokumentumot szerinte magas rangú diplomatáktól szerezte meg a lap, akik biztosították a szerkesztőséget annak hitelességéről.

A lejegyzett beszélgetésre állítólag október 31-én került sor Párizsban.