Csecsenek legyilkolásáért bírságolták meg Moszkvát

Vágólapra másolva!
Pénzbüntetésre ítélte Oroszországot a strasbourgi emberi jogi bíróság két csecsen civil megölése miatt. A csecseneket még 2001-ben lőtték le orosz katonák; az orosz állam most kénytelen kártérítést fizetni a hozzátartozóknak.
Vágólapra másolva!

Százhúszezer euró kártérítés megfizetésére kötelezte az orosz államot csecsen civilek megölése miatt a strasbourgi emberi jogi bíróság. A pénteken kihirdetett ítélet szerint Oroszorszég vétett az élethez való jog ellen, amikor 2001-ben a csecsenföldi Gudermesz közelében orosz katonák megöltek egy 15 éves fiút és egy 23 éves kisgyerekes anyát.

A csecsen fiatalok hazafelé tartottak a mezőről, amikor egy orosz katonai helikopterből kiugráló katonák automata fegyverekből rálőttek az autójukra, majd magukkal vitték a két civilt. Később csak súlyosan megcsonkított holttestük került elő; egy járási katonai parancsnok irodája elé vetve találták meg a tetemeket.

Az orosz kormány szerint azért nyitottak tüzet az autóra, mert az nem állt meg a figyelmeztető lövésekre, ezért azt hitték, lázadók ülnek benne. Azt állították, hogy egy gránátot is találtak a kocsiban.

A bíróság azonban megállapította, hogy nem tisztázták megnyugtatóan a kettős haláleset körülményeit. Az orosz hatóságok arra hivatkozva nem voltak hajlandóak átadni a bíróságnak az ügy iratait, hogy azok "katonai titkokat" rejtenek. A bíróság ezért arra kötelezte a bíróság, hogy fizessen kártérítést a megölt csecsenek hozzátartozóinak.