Újabb gyanúsított a csehországi Gripen-ügyben

Vágólapra másolva!
Egy osztrák származású svéd üzletember a legújabb gyanúsítottja a csehországi Gripen vásárlási ügynek. Az STV svéd televízió szerint korrupcióval gyanúsítják az üzletembert, aki Csehországban annak az osztrák grófnak a megbízásából dolgozott, aki a magyarországi vadászgép-beszerzésnél is feltűnt.
Vágólapra másolva!

Újabb gyanúsítottja van a csehországi Gripen-ügynek: Kurt Dalmata osztrák származású svéd üzletembert korrupcióval gyanúsítják - jelentette szombaton az STV svéd televízió, amely szerint Dalmata Csehországban Alfons Mensdorff-Pouilly osztrák lobbista megbízásában járt el. Kurt Dalmata hat kanadai és amerikai cég vezetőségének tagja és két svéd cég képviselője. A svéd rendőrség decemberben házkutatást tartott a lakásában.

A brit hatóságok korábban Alfons Mensdorff-Pouilly osztrák grófot őrizetbe vették a brit BAE Systems hadiipari cégcsoportnál gyanított vesztegetési ügyek miatt - írta október végén a Financial Times. A brit pénzügyi napilap szerint ezt megelőzően több házkutatást is tartottak Nagy-Britanniában, Magyarországon és Ausztriában. A rendőrség Julian Scopest, a BAE Systems európai részlegének volt vezetőjét is kihallgatta, de később Mensdorff-Pouillyval együtt óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

A Financial Times szerint a brit, a svéd és a cseh hatóságok egy 60 milliárd cseh korona - akkori árfolyamon 1,1 milliárd font - értékű, később visszavont megállapodást vizsgálnak, amelynek keretében 24 Gripen harci repülőgépet adtak volna el a cseh légierőnek. Az ügyletet a BAE és a gépeket gyártó svéd Saab konszern vegyes vállalata intézte. 2004-ben a cseh légierő végül 14 Gripen tíz évre történő lízingeléséről írta alá szerződést 20 milliárd cseh korona értékben.

Alfons Mensdorff-Pouilly ellen az osztrák Eurofighterek vásárlása ügyében nyomoznak, de a svéd Gripenek lobbitevékenységével kapcsolatban is felmerült a neve. A grófot azzal gyanúsítják, hogy nagy összegeket fizetett ki osztrák döntéshozóknak, így befolyásolva az Eurofighter-vadászgépek ausztriai megvásárlásáról hozott döntést. A BAE Systems résztulajdonosként egyaránt érdekelt az Eurofighter és a svéd Gripen-gépek gyártásában.