Vágólapra másolva!
Őrizetbe vette a brit nyomozó hatóság azt az osztrák grófot, aki a gyanú szerint a brit BAE Systems érdekében lobbizva több döntéshozót nagy összeggel vesztegetett meg vadászgép-vásárlási ügyletekben. Alfons Mensdorff-Pouilly ellen az osztrák Eurofighterek vásárlása ügyében nyomoznak, de a svéd Gripenek lobbijában is érintett lehet.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vették a brit hatóságok Alfons Mensdorff-Pouilly osztrák grófot a brit BAE Systems hadiipari csoportnál gyanított korrupció ügyében - írta a keddi Financial Times. A grófot egy ideje azzal gyanúsítják, hogy nagy összegeket fizetett ki osztrák döntéshozóknak, így befolyásolva az Eurofighter-vadászgépek ausztriai megvásárlásáról hozott döntést.

A londoni üzleti napilap értesülése szerint a BAE Systems kijárójának tekintett Mensdorff-Pouillyt a súlyos csalások felderítésére szakosodott brit nyomozó hatóság (SFO) a hétvégén hallgatta ki. A Financial Times szerint ennek előzményeként számos házkutatást tartottak Nagy-Britanniában, Ausztriában és Magyarországon is.

A gróf ellen szeptember vége óta folyik nyomozás megvesztegetés és pénzmosás gyanújával. A nyomozók korábban házkutatást tartottak Mensdorff-Pouilly dél-burgenlandi vadászkastélyában és bécsi irodájában is. Korábbi, meg nem erősített hírek szerint találtak olyan feljegyzést, amelyben a gróf értesíti a BAE illetékeseit arról, hogy sikerprémiumából tetemes összeget fizetett ki egy döntéshozónak.

A BAE Systems résztulajdonosként egyaránt érdekelt az Eurofighter és a svéd Gripen-gépek gyártásában. Ausztria eredetileg az F-16-os amerikai vadászgépek beszerzése felé hajlott, de a pályázatot másodszor is kiírták, és akkor már az Eurofighter lett a befutó. Egy svéd televízió oknyomozó riportja szerint az osztrák ügyben érintett gróf kenőpénzekkel igyekezett befolyásolni a Gripen-gépek cseh- és magyarországi megvásárlását is.

A hatóságok azt vizsgálják, vajon felhasználta-e a gróf vállalata a BAE Systems pénzét "hatalmi pozícióban lévő személyek" megvesztegetésére fegyverkereskedelmi tranzakciók ügyében, egyebek mellett Ausztriában és Csehországban - idézte Mensdorff-Pouilly ügyvédjét a brit lap. A gróf ügyvédje szerint ügyfele a BAE "tanácsadójaként" tevékenykedett, de nem követett el törvénysértést.