Húsz évet kapott istenkáromlásért egy afgán diák

Vágólapra másolva!
Húsz évet kapott istenkáromlásért egy afgán diák, aki még örülhet is a büntetésének. A bíróság ugyanis korábbi halálos ítéletét enyhítette. A 24 éves Parvez Kambahs bűne az volt, hogy kérdéseket tett fel az iszlám vallásban nőknek biztosított jogokkal kapcsolatban. Állítólag rajta állnak bosszút a hadurak, akiket újságíró bátyja kritizált.
Vágólapra másolva!

Egy afgán fellebbviteli bíróság húsz év börtönbüntetésre változtatta kedden egy istenkáromlással vádolt újságíró diák halálos ítéletét. A 24 éves Parvez Kambahs Mazar-i-Sarifban, az egyetemen hallgatott újságírást, és helyi lapoknak írt - jelentette az AP.

Az ügyészek azzal vádolták, hogy megzavarta az előadásokat a nőknek az iszlámban biztosított jogaira vonatkozó kérdéseivel, ezen kívül egy olyan, internetről kinyomtatott cikket terjesztett, amely arra a kérdésre kereste a választ, hogy miért nem újítják meg az iszlám vallást, hogy egyenlő jogokat kapjanak a nők. A cikkhez állítólag maga is odaírta véleményét.

Egy bíróság már halálra ítélte, de jogvédők hiányosnak találták a pert, elsősorban azért, mert nem kapott még kirendelt védőt sem. Bátyja, aki maga is újságíró azt állítja, az öccsén akarnak bosszút állni azok a hadurak és erős emberek, akiket ő kritizált korábbi írásaiban.

Kambahs az újabb ítélet ellen a legfelsőbb bírósághoz fellebbezhet. A perben megidézett tanúk közül egy azt állította, az afgán titkosszolgálat és egy professzor is kényszerítette, hogy istenkáromlással vádolja meg őt.