Meghalt a pakisztáni tálibok vezére

Vágólapra másolva!
Meghalt a pakisztáni tálibok vezetője, akit Benazir Bhutto pakisztáni elnökasszony megölésével gyanúsítottak - írja a CNN. Baitullah Mehszúddal valószínűleg veseelégtelenség végzett, halála miatt hatalmi űr keletkezhet Észak-Pakisztánban.
Vágólapra másolva!

Betegség miatt meghalt Baitullah Mehszúd, a pakisztáni tálibok vezetője, akit a pakisztáni kormány Benazir Bhutto korábbi elnökasszony meggyilkolásával vádolt. A férfi, aki tagadta, hogy köze lenne a meréylethez, veseelégtelenségben halt meg szerdára virradó reggel - írja a CNN meg nem nevezett pakisztáni forrásokra hivatkozva.

Az amerikai hírtelevízió szerint Mehszúd halálhírét egy islamabadi székhelyű forrás közölte, aki kapcsolatban állt Mehszúd törzsével. A környéken állomásozó katonai illetékesek szintén megerősítették, hogy a tálib vezető halott, az esetről a helyi televíziók is beszámoltak.

Korábbi hírek még arról szóltak, hogy a tálib vezető beteg, és várhatóan egy napon belül meghal. A férfi, aki valószínűleg 34 éves lehetett, veseelégtelenségtől szenvedett.

Mehszúd korábban azt mondta, ők nem támadnak meg nőket, ezzel tagadva, hogy köze lenne Bhutto elnök meggyilkolásához. Első televíziós interjújában, amelyet az Al-Jazeera közvetített, végső céljának New York és London megtámadását nevezte. Januárban a spanyol rendőrség szerint az általa vezetett terroristasejtek Spanyolországban és Európa más részén is öngyilkos merényletet terveztek.

A tálib vezető több ezer fegyverest vezetett Dél-Vazirisztánban, Pakisztán hegyekkel borított észak-nyugati részén. Halála a CNN szerint hatalmi űrt teremt, és mivel törzsében nem volt helyettese, hatalmi harcok, a törzs kettészakadása is várható a jövőben.