Csak pénzt akarnak a szomáliai kalózok

Vágólapra másolva!
Nem kell nekik a fegyver, nem akarják eladni a tankokat a szélsőségeseknek, csak a pénz kell azoknak a kalózoknak, akik elraboltak egy fegyverekkel tömött ukrán teherhajót - erről a kalózok szóvivője beszélt kedden műholdas telefonon az elrabolt MV Faina hajóhídjáról. A szóvivő szerint azért kell nekik a 20 millió dollár, hogy ne éhezzenek, viszont hajlandóak alkudozni.
Vágólapra másolva!

Nem tudtak róla a szomáliai kalózok, hogy fegyvereket szállít az ukrán teherhajó, amelyet múlt hét csütörtökön kaparintottak meg. "Csak egy nagy hajót láttunk, úgyhogy megállítottuk" - állította Szugule Ali, a tengeri rablók szóvivője egy telefonos interjúban.

Szugule számos információt elárult a kalózokról a műholdas telefonon, mikor az elrabolt ukrán hajó hídjáról nyilatkozott - írja a New York Times. Például, hogy csak pénzt akarnak, és azért rabolnak hajókat, hogy megállítsák az illegális halászatot, és vizeik beszennyezését. Arról is beszélt, hogy "normális emberi ételeket", rizst, húst, tésztát szoktak enni.

A szóvivő szerint a világ félreérti a kalózokat. "Nem tekintjük magunkat tengeri rablóknak. Azok a tengeri rablók, akik engedély nélkül halásszák és szeméttel szennyezik vizeinket. Mi csak őrizzük a tengerünket. Tekintsenek ránk, mint egyfajta parti őrségre" - idézte az amerikai lap. A beszélgetésben több kalóz is megszólalt, ám azt mondták, csak Szugule szavait idézhetik a híradásokban.

A szóvivő közölte, tisztában vannak vele, hogy körbevették őket a hadihajók, de úgy tűnt, ez nem izgatja különösebben. "Csak egyszer halsz meg" - mondta. Azt állította, jól bánnak a hajó legénységével, és tagadta azt az információt, hogy három kalóz meghalt a fedélzeten a legénységgel kitört lövöldözésben. Állította, nem törődnek azzal, hogy fegyver van a raktérben, és nem akarják eladni a tankokat iszlám szélsőségeseknek. "Szomália évek óta sok pusztítást szenvedett el ezek miatt a fegyverek miatt. Nem akarjuk, hogy ez folytatódjon. Nem pakoljuk ki a fegyvereket. Csak a pénzt akarjuk" - mondta. 20 millió dollárt követelnek, de hajlandók alkudozni.

A szomáliai kalózkodás 10-15 éve indult be, először valóban az orvhalászok ellen. Amikor 1991-ben összeomlott a szomáliai központi hatalom, az ellenőrzés nélkül maradt, tonhalban gazdag vizekre számos ország halászflottája járt rá engedély nélkül. A helyi halászok ellenük fegyverkeztek fel először, és adót követeltek a feltartóztatott halászhajóktól. "Aztán elhatalmasodott rajtuk a kapzsiság" - állította Mohamed Oszmán Aden, egy Kenyában tartózkodó szomáliai diplomata, aki szerint "mindenkire rátámadtak".

A 2000-es évek elejére már géppisztolyokra cserélték a halászhálókat, és megtámadtak mindenkit, aki arra járt: olajtankert, vitorlás jachtot, ENSZ-segélyt szállító hajót. Idén több mint 25 hajót raboltak el, amelyek elengedéséért gyakran dollármilliókat vágtak zsebre. A zsíros váltságdíjak sok szomáliai fegyverest csábítanak, állítólag a kalózok létszáma már ezrekben mérhető - írja a New York Times.

Szomália azt szorgalmazza, hogy a közelben lévő hadihajók rohanják le a kalózokat. Az érintett amerikai illetékesek azonban azt állítják, hogy egy ilyen akció nagyon kockázatos lehet a fegyverekkel tömött hajón, ráadásul a kalózok emberi pajzsként is felhasználhatják a teherhajó személyzetét.

Forrás: US Navy

A kalózok állítják, hogy nem akarják bántani a tengerészeket. "A gyilkolás nincs tervbe véve. Csak a pénz kell, hogy ne éhezzünk" - mondta szóvivőjük. Arra a kérdésre, hogy miért pont 20 millió dollár kell az éhezés elkerülésére, Szugule csak nevetett és annyit mondott: "mert nagyon sok emberünk van".