Tíz embert lőtt le a finn iskolai ámokfutó

Vágólapra másolva!
Tíz embert ölt meg az a felfegyverzett diák, aki kedd délelőtt kezdett ámokfutásba egy finn iskolában. A támadó, akit egy nappal előbb a rendőrség is kihallgatottegy internetre feltöltött lövöldözős videó miatt, végül magával is végzett - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Egy fegyveres diák kezdett lövöldözni kedd délelőtt a nyugat-finnországi Kauhajoki város konyhaművészeti szakiskolájában. A rendőrség szerint a támadásnak a támadón kívül tíz áldozata van, közülük egy a kórházba szállítás után halt meg. A lövöldözésben sokan súlyosan megsérültek- írta a BBC.

A támadó a mészárlás után önmaga ellen fordította fegyverét; lőtt sebbel őt is a Tamperei Egyetemi Kórházba szállították, de már nem tudták megmenteni az életét. Az YLE finn közszolgálati televízió szerint a lövöldöző egy 20 éves szakácsgyakornok, Matti Juhani Saari lehetett. A fiú a támadás előtt egy héttel videót töltött fel magáról az internetre, amelyen azt mondja, "Legközelebb te halsz meg", majd háromszor a kamerába lő. A rendőrség a videó miatt hétfőn be is vitte a fiút kihallgatásra, de végül nem találták indokoltnak, hogy megvonják a fegyverviselési engedélyét - közölte a finn belügyminiszter.

A BBC finnországi tudósítója által megkérdezett szemtanúk szerint a fiú délelőtt automata fegyverrel felszerelkezve, fekete ruhásban ment be az iskolába. Jukka Forsberg, az iskola gondnoka arról számolt be, hogy a támadó símaszkot viselt, és egy nagy táskával ment be az egyik terembe. Mikor utána ment, és benézett az ablakon, a maszkos fiú azonnal rálőtt - mondta a férfi a BBC-nek.

A rendőrség nem sokkal a támadás után elrendelte az épület kiürítését, és erősítést kért. A helyszínre legalább öt rendőrségi alakulatot küldtek a helyi hatóságok, a BBC szerint nehézfegyverzettel felszerelt csapatok is elindultak Kauhajokiba. Az iskolában a támadás idején, helyi idő szerint nem sokkal 11 előtt mintegy 200 diák tartózkodott. A helyszíni tudósítók szerint a támadás során tűz ütött ki az iskolában, és legalább egy sebesült lány hagyta el az épületet.

A lövöldöző mindvégig az iskola területén maradt, a rendőrök nem sokkal 12 óra előtt fogták el. "Most hallottam a rendőrségi rádión, hogy a lövöldözőt elkapták, többé nincs puskája" - mondta egy rendőrségi szóvivő. A város polgármestere és kórházi forrási források viszont később közölték, hogy a támadó maga ellen fordította a fegyverét, ezt később a rendőrség is megerősítette.

Múlt novemberben egy diák nyolc embert lőtt agyon a finnországi Tuusila egyik iskolájában, a finn kormány ekkor ígéretet tett, hogy megemelik a fegyverviselés alsó korhatárát. A lőfegyverrel rendelkezők aránya Finnországban az egyik legnagyobb a világon, mintegy 1,6 millió magánkézben lévő tűzfegyvert tartanak nyilván a nagy vadászati és fegyverviselési hagyományokkal rendelkező országban.