Vágólapra másolva!
A kora délután órákban éri el az Egyesült Államok déli partvidékét az I-es erősségre szelidült, Gustav névre keresztelt hurrikán. A vihar New Orleans irányába halad, amely valóságos kísértetvárossá vált, miután több százezren menekültek el, hátrahagyva otthonaikat. A polgármester fosztogatástól tart, ezért mozgósították a nemzeti gárdát.
Vágólapra másolva!

Százezrek menekülnek még mindig az Egyesült Államok déli partvidékén, amelyet hétfőn ér el a Gustav névre keresztelt, immár I-es erősségű hurrikán. A hatóságok elrendelték New Orleans kiürítését, a becslések szerint összesen kétmillió embernek kell elhagynia otthonát. A BBC szerint ez a legnagyobb kitelepítés az állam történetében. Tízezreknek kell menekülniük a Mexikói-öböl környékén Mississippi, Alabama, és Texas állam egyes részeiről is.

A rendkívül erős szél már elérte Louisiana partjai, és az előrejelzések szerint a heves esőzéssel kísért vihar egyenesen New Orleans felé tart. A meteorológiai jelentések szerint óránként 26 kilométert tesz meg a hurrikán, a legerősebb széllökéseinek ereje pedig eléri az óránkénti 185 kilométert. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a rendkívüli mennyiségű esőre kell számítani, amely áradásokat okozhat.

A BBC szerint a kiürített New Orleans - ahol három éve több mint 1800 ember halt meg a Katrina hurrikán pusztítása következtében - leginkább egy kísértetvároshoz hasonlít. Louisiana állam hétezer fős nemzeti gárdáját mozgósították, Ray Nagin, a város polgármestere pedig bejelentette, hogy börtönbe kerül, aki az elhagyott házakat fosztogatja. A Katrina elvonulása után ugyanis az elharapózó bűnözés jelentette az egyik legnagyobb problémát.

Vasárnap - amikor az első esőzések elérték New Orleanst - megteltek a városból kivezető utak, sokan autóval menekültek, míg a városban mindössze 10 ezer lakos maradt. A BBC helyszíni tudósítója szerint az ott maradókra egyaránt jellemző a félelem, és a reménykedés is. Többen - akik egy helyi bárban gyűltek össze, hogy itt várják ki a vihar elvonulását - azt nyilatkozták, hogy a hatóságok túlreagálták a helyzetet. Mint mondták, az előzetes figyelmeztetésre szükség van, de ők inkább maradtak, és a csukott ajtók mögött tévézve, beszélgetve nyugodtan megvárják, mígy elmúlik a veszély.

A közeledő vihar átírta az amerikai belpolitikát is: a republikánus párt valószínűleg kénytelen átszervezni jövő héten esedékes pártkonvenciót, amelyen John McCaint elfogadná az elnökjelöltséget.

A hurrikán a múlt héten jelentős károkat okozott a karibi térségben, Haitin, a Dominikai Köztársaságban és Jamaicán több mint 80 emberéletet követelt a vihar. Kubában több mint 300 ezer embert kellett kitelepíteni a hurrikán, illetve az áradások miatt.