Vágólapra másolva!
Kubának fel kell készülnie a globális gazdasági válság okozta nehézségekre - jelentette ki Raúl Castro kubai elnök. Castro azon a forradalmi ünnepségen mondott beszédet, ahol két éve utoljára szerepelt a nyilvánosság előtt bátyja, Fidel. Bár a BBC szerint többen ezt várták, nem jelentett be újabb gazdasági liberalizációs intézkedéseket.
Vágólapra másolva!

Fel kell készülnünk a globális gazdasági válság következményeire - figyelmeztette a kubaiakat Raúl Castro kubai elnök. Castro szerint több fejlődő ország megérezte már az üzemanyag és az élelmiszer árának emelkedését. "El kell magyaráznunk népünknek a nehézségeket, hogy így felkészítsük azokra az embereket" - mondta a BBC szerint 48 perces beszédében Castro.

A bejelentés érdekessége, hogy Castro a kommunista forradalom kezdetének 55. évfordulója alkalmából mondott beszédébe szőtte bele a borús jóslatot. A Fidel Castro vezette kommunista lázadók 55 éve indítottak kudarcba fulladt támadást a kubai rendszer megdöntésére. Raúlt és bátyját, Fidelt is bebörtönözték.

Castro beszédében külön kitért az Egyesült Államokra is. "Továbbra is kiemelt figyelmet kell szentelnünk a védelemnek, függetlenül az amerikai elnökválasztás kimenetelétől" - fogalmazott.

Bár többen azt várták, hogy újabb gazdasági liberalizációs intézkedéseket jelent be, ezúttal ez elmaradt - írja a BBC. Raul Castro több ponton lazított bátyja, Fidel politikáján, mióta februárban hivatalosan is átvette tőle a hatalmat. Legutóbb a magángazdaságok alapításán, illetve a mobiltelefonok és a számítógépek birtoklásának szabályozásán enyhítettek.

Korábban aláírta az ENSZ emberi jogi egyezményét, illetve lehetővé tette, hogy kubaiak is megszálljanak eddig csak külföldi turisták előtt nyitva álló szállodákban. Ígéretet tett a fizetési rendszer átalakítására is: e szerint ezentúl a jól dolgozóknak járna termelékenységi bónusz, és eltörölnék azt az alapelvet, hogy az egyforma munkát végzőknek azonos fizetést kell kapniuk.

Fidel Castro épp két éve, a forradalom születésének napján szerepelt utoljára a nyilvánosság előtt. Azt követően kórházba került, majd csak képek és videofelvételek jelentek meg róla.