Bombák robbantak a síita ünnep előtt Bagdadban

Vágólapra másolva!
Röviddel egymás után négy bomba robbant Bagdadban, ahol egymillió zarándokot várnak a Kadimíja szentélyhez a síiták egyik legnagyobb ünnepére. A rendőrség előzetes szerint a támadásokat női öngyilkos merénylők követtek el.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb huszonnégy ember halt meg, másik 72 megsérült négy, röviddel egymás után elkövetett pokolgépes merényletben hétfőn Bagdadban, ahol egy nagy síita zarándoklat zajlik - közölte a rendőrség. A rendőrség előzetes jelentése szerint három robbantást női öngyilkos merénylők követtek el, a negyedik robbanószerkezetet az út szélén rejtették el ismeretlen támadók.

Legalább egymillió embert várnak az iraki főváros északnyugati részében fekvő Kadimíja síita szentélyhez. Musza al-Kadim imámot a VIII. században mérgeztek meg, s sírja felett aranykupolás szentély emelkedik, haláláról minden évben megemlékeznek a síiták.

A robbanások a város központjában, Karrada negyedben történtek, amelyen keresztül a szentélyhez zarándoklók elhaladnak. Egyelőre nem tudni, hogy az áldozatok zarándokok voltak-e. A vallási esemény csúcspontja kedden lesz. Bagdad déli részén vasárnap hét zarándokot öltek meg fegyveresek.

A zarándoklatot övező szigorú biztonsági intézkedésekkel sem tudták elejét venni a hatóságok a támadásoknak, annak ellenére sem, hogy több száz női önkéntest alkalmaznak a női zarándokok megmotozására. Nők mindeddig leginkább Dilája tartományban követtek el öngyilkos merényleteket. Ott az amerikai hadsereg egy női polgárőr alakulatot létesített, szintén a nők ruházatának biztonsági átvizsgálására.