Elégedetlenek a britek a Brown-kormánnyal

Vágólapra másolva!
Nagy vereség elé néz a brit Munkáspárt a legújabb közvélemény-kutatások szerint. A megkérdezettek háromnegyede elégedten Gordon Brown és kormánya munkájával, és csak a választók 26 százaléka szavazna a Munkáspártra. A konzervatívok 45 százalékon állnak.
Vágólapra másolva!

A brit választók csaknem háromnegyede elégedetlen Gordon Brown miniszterelnök és kormánya munkájával egy, a The Daily Telegraph című lapban ismertetett közvélemény-kutatás szerint. A megkérdezettek 74 százaléka mondta azt, hogy elégedetlen a kormánnyal. A két nagy párt támogatottsága lényegében változatlan az előző hónaphoz képest: az ellenzéki konzervatívok 45 százalékon állnak, míg a Brown vezette Munkáspártra a szavazók 26 százaléka adná voksát. Az Liberális Demokraták támogatottsága 17 százalék.

Gordon Brown és a Labour az elmúlt hetekben több kínos vereséget is szenvedett. Glasgowban egy időközi parlamenti választáson egy olyan választókörzetben veszített mandátumot, amelyet az elmúlt 60 évben folyamatosan a Munkáspárt birtokolt. Múlt hónapban egy másik időközi parlamenti választáson is alulmaradt egy olyan angliai választókörzetben, ahol eddig mindig Labour-képviselő nyert.

A május 1-jén megtartott angol-walesi helyhatósági választásokon a párt negyven éve nem látott arányban kapott ki az ellenzéki konzervatívoktól. Elveszítette a megszakítás nélkül nyolc évig birtokolt londoni polgármesteri tisztséget is. Hét végi londoni sajtóértesülések szerint Brown két hónapot kapott arra, hogy kimozdítsa a Munkáspártot a népszerűségi mélypontról, ellenkező esetben távoznia kell a párt és a kormány éléről.