Tucatnyi pokolgép robbant egy indiai városban

Vágólapra másolva!
Két hullámban több mint egy tucat robbantást hajtottak végre ismeretlen merénylők az indiai Ahmadábádban. A buszon, lakótelepen és egy zsúfolt piacon működésbe hozott pokolgépek harmincnyolc ember életét oltották ki, és több mint százan megsérültek.
Vágólapra másolva!

Harmincnyolcra emelkedett vasárnapra az előző nap a nyugat-indiai Ahmadábádban elkövetett robbantássorozatok halálos áldozatainak száma, miután az éjszaka kilencen belehaltak sebesülésükben - közölte a rendőrség. A pokolgépes támadásokban a főként muzulmánok lakta indiai Ahmadábádban hajtottak végre. A Pakisztánnal határos Gudzsarat indiai szövetségei állam nagyvárosában tizenhat pokolgép robbant a televíziós állomások beszámolói szerint.

A BBC szerint a pokolgépeket egy lakótelepen, egy zsúfolt piacon, egy vasútállomáson és egy buszon robbantották fel. A helyi televíziók felvételein vérrel borított holttestek láthatóak, valamint a felrobbantott busz, amelynek szinte teljesen levált a teteje, illetve az oldala, az ablakai pedig betörtek.

Még vizsgálják, hogy a szerkezeteket dobozokba helyezték, vagy biciklikre erősített rá. Két hullámban hozták működésbe a pokolgépeket, egy rendőrségi szóvivő szerint valamennyi robbanás egy óra leforgása alatt történt. A rendőrség szerint az egyik a városnak azon a hídján robbant, ahol 2002-ben heves - 2500 emberéletet követelő - összetűzések voltak hinduk és muzulmánok között.

A BBC tudósítója szerint a merényletsorozat jól kitervelt, és pontosan összehangolt akció volt. Manmohan Singh kormányfő elítélte a terrorcselekményeket, s nyugalomra intette Ahmadábád lakosságát. Ahmadábád etnikailag megosztott, az itt élő hinduk és muzulmánok közt 2002-ben már voltak összecsapások.

Pénteken a dél-indiai Bangalorban nyolc pokolgép robbant gyors egymásutánban, egy ember meghalt és hatan megsebesültek.