Merényletekkel fenyegetik az olimpiát

Vágólapra másolva!
A nyugat-kínai ujgur autonóm terület elszakadásáért közdő szakadár csoport merényleteket jelentett be a két hét múlva kezdődő pekingi olimpia idejére. Emberjogi szervezetek attól tartanak, hogy a kínai kormány szándékosan nagyítja fel a terrorista fenyegetés veszélyét, hogy leszámolhasson a másként gondolkodókkal.
Vágólapra másolva!

Több merénylet elkövetőjeként jelentkezett, és újabbakkal fenyegetőzött a pekingi olimpia idejére egy ujgur szakadár csoport - közölte egy terrorveszélyt figyelő amerikai szervezet.

A washingtoni székhelyű Intel Center pénteki bejelentése szerint az interneten megjelent egy július 23-ra keltezett videofelvétel, amelyen egy - magát a Turkesztáni Iszlám Párt katonai vezetőjeként azonosító - férfi közölte: szervezete követett el több merényletet az utóbbi időben Kínában.

Ezek közé sorolta egy autóbusz május 5-i felrobbantását Sanghajban, aminek következtében három ember vesztette életét, valamint a Ven-csouban (Wenzhou) július 17-én rendőrök ellen intézett támadást, és három autóbusz július 21-i felrobbantását Jünan (Yunan) tartományban.

A magát Seyfullah parancsnoknak nevező férfi merényletekkel fenyegetőzött a pekingi olimpia idejére. Állítása szerint a sporteseménnyel kapcsolatos "legérzékenyebb helyeket" szemelték ki célponttul, közép-kínai városok ellen intéznek támadást, még soha nem alkalmazott taktikával.

A Stratfor elemző központ szerint a Turkesztáni Iszlám Párt elnevezés a Kelet-turkesztáni Iszlám Mozgalom (ETIM) nevű szakadár szervezetet takarja, amely azért küzd, hogy a Kína északnyugati részén található, tízmillió muzulmánnak otthont adó Hszincsiang-Ujgur autonóm területet (Xinjiang Uygur Zizhiqu) Kelet-Turkesztán néven kiszakítsa Kínából.

A BBC szerint a kínai külügyminisztérium már vizsgálja a fenyegetéseket. Kínai illetékesek nemrég arról számoltak be, hogy öt terrorista csoportot számoltak fel az ujgur tartományban, amit a rezsim bírálói úgy értelmeztek, hogy a kormány a régió elnyomásának igazolása végett szándékosan felnagyítja a veszélyeket.

Condoleeza Rice amerikai külügyminiszter emberjogi szervezetek jelzése nyomán figyelmeztette Kínát, hogy az olimpia biztonsága érdekében mozgósított erőit ne használja fel a másként gondolkodókkal szembeni fellépésre.