Vágólapra másolva!
Őszig kap haladékot Gordon Brown brit miniszterelnök arra, hogy a Munkáspártot kimozdítsa a sorozatos választási vereségeket eredményező népszerűségi mélypontról, különben mennie kell - szombati lapértesülések szerint a brit kabinet erről egyeztetett a legutóbbi mandátumvesztés után. A héten a munkáspártiak ismét elvesztették egy alsóházi képviselői helyüket egy időközi választáson.
Vágólapra másolva!

A szombati brit sajtó egybehangzó értesülései szerint "immár kabinetszinten folynak a megbeszélések" arról, hogy nem kellene-e kezdeményezni Gordon Brown miniszterelnök "rendezett körülmények közötti" távozását. A The Guardian, a legnagyobb baloldali brit lap úgy tudja: előző nap kabinettagok egyeztettek telefonon a legutóbbi vereségre adandó válasz összehangolásáról. A lap forrásai szerint a kormányfőnek őszig van ideje arra, hogy bebizonyítsa: van stratégiája annak megakadályozására, hogy a Munkáspárt a következő általános választásokon "egy nemzedéknyi időre kiessen a hatalomból".

A konzervatív The Times is úgy értesült, hogy kabinettagok kéthónapos határidőt szabtak Brownnak a választói bizalom visszanyerésére, ellenkező esetre "teljes körű miniszteriális lázadást" helyeztek kilátásba.

A lap szombaton idézett kormányzati forrásai szerint őszig legalább 30 százalékra kellene javulnia a Munkáspárt jelenleg 24 százalékos támogatottságának, ami 22 százalékponttal marad el az ellenzéki konzervatívok legutóbb mért népszerűségétől. Máskülönben Jack Straw igazságügy-minisztert, a párt jelenleg legtekintélyesebbnek tartott tisztviselőjét menesztik Brownhoz a lemondási felszólítással. Ha a kormányfő ennek nem tesz eleget, többen készen állnak a "puccsra" - írta a szombati The Times.

A héten a Munkáspárt egy időközi választáson elvesztette a skóciai Glasgow East választókörzet alsóházi képviselői helyét, ahol 60 éve mindig győzni tudott. A körzet munkáspárti képviselője nemrég egészségügyi okok miatt lemondott. Igaz, csekély különbséggel, de a mandátumot a Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) jelöltje nyerte el, ami egyöntetű londoni kommentárok szerint az utóbbi évek legnagyobb politikai földindulását jelentheti.

Sorozatban ez a harmadik veresége a baloldali pártnak három hónap alatt: a májusi angol-walesi helyhatósági választásokon negyven éve nem látott arányban kaptak ki az ellenzéki konzervatívoktól, ráadásul a londoni polgármesteri tisztséget is elvesztették. Nem sokkal később a Munkáspárt egy olyan északnyugat-angliai körzet időközi parlamenti választásán is alulmaradt, ahol eddig mindig nyerni tudott.