Kibékült egymással Hugo Chávez és a spanyol király

Vágólapra másolva!
"Miért nem fogod már be a szádat?!" - kiabált rá a leállíthatatlanul beszélő Hugo Chávezre tavaly novemberben a spanyol király. I. János Károly beszólása miatt hűvössé váltak spanyol-venezuelai kapcsolatok, de a király most családi rezidenciáján fogadta Chávezt.
Vágólapra másolva!

Kezet fogott és kibékült egymással pénteken Hugo Chávez venezuelai elnök és I. János Károly spanyol király. A két államfő először találkozott személyesen azóta, hogy tavaly novemberben az uralkodó egy nemzetközi találkozón rákiáltott Chávezre: "Miért nem fogod már be a szádat?"

János Károly azért vesztette el türelmét, mert Chávez többször is félbeszakította José Luis Rodriguez Zapatero spanyol kormányfőt, és fasisztának nevezte az előző, konzervatív spanyol miniszterelnököt José María Aznart.

A tavalyi incidens megterhelte a spanyol-venezuelai kapcsolatokat. Hugo Chávez kilátásba helyezte, hogy felülvizsgálja Venezuela diplomáciai és gazdasági kapcsolatait Spanyolországgal, az egykori gyarmattartóval, a térség egyik legnagyobb befektetőjével, s bocsánatkérésre szólította fel a spanyol uralkodót.

Azóta azonban javult a kétoldalú viszony, és az európai körúton tartózkodó Chávez madridi tárgyalásai előtt felkereste János Károlyt Mallorca szigetén, a királyi családi rezidenciáján. Az elnök tréfálkozott, s tengerparti sétára hívta a királyt.