Sokasodnak a fenyegetések Karadzic elfogása óta

Vágólapra másolva!
Megerősítették a szerb állami vezetők, és a hágai Nemzetközi Törvényszékkel együttműködő tisztviselők védelmét, mert Radovan Karadzic elfogása óta megsokasodtak a nekik küldött fenyegetések. A pokolgéppel, kivégzéssel fenyegető üzeneteket vizsgálják.
Vágólapra másolva!

A legmagasabb szintre emelték több állami vezető védelmét a szerbiai hatóságok a hozzájuk érkező fenyegetések miatt - erősítették meg hivatalosan Belgrádban a Blic című napilap értesülését. Megerősítették Boris Tadic szerb államfő, Ivica Dacic belügyminiszter, Rasim Ljajic, a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködésért felelős hivatal vezetője, illetve Vladimir Vukcevicnek, a háborús perekben eljáró belgrádi különbíróság ügyész biztonságát.

A lap szerint - bár már korábban is kaptak fenyegetéseket - Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök elfogása után az eddigieknél is komolyabb fenyegetések érkeztek hozzájuk, így részvétet nyilvánító levelek. A legkomolyabb fenyegetést a bosnyák Rasim Ljajic kapta, akinek többek között azt üzenték: "Úgy végzed, mint a te Djindjicet. Kezdetnek a térdedre fogunk lőni". Zoran Djindjic miniszterelnököt 2003. márciusában gyilkolták meg Belgrádban.

A belgrádi különbíróság és Vukcevic címére pokolgépes fenyegetés érkezett, az ügyészt napok óta telefonon is zaklatják. A lap szerint a belügyminisztérium vizsgálja a fenyegető leveleket és hívásokat.

Több mint egy évtizedes bujkálás után Szerbiában fogták el hétfőn Radovan Karadzicot, akit háborús-, és emberiség elleni bűncselekményekkel vádolnak, így őt - valamint a hadsereg akkori vezérkari főnökét, a még mindig szökésben lévő Ratko Mladicot tartják felelősnek a kelet-boszniai srebrenicai népirtásért. Az egykori boszniai szerb vezető a szerb fővárosban élt Dragan Drabic név alatt, és egy klinikán dolgozott, ahol alternatív gyógymódokkal kezelt betegeket. Álcázta magát, hosszú fehér szakállat növesztett, így gyakorlatilag nem lehetett felismerni. Karadzicot várhatóan átadják a hágai Nemzetközi Törvényszéknek.