Megalázó vereséget szenvedett a brit Munkáspárt

Vágólapra másolva!
Három hónapon belül a harmadik megalázó vereség érte a kormányzó brit Munkáspártot, amely egy időközi parlamenti választáson elvesztett egy hatvan éve szilárdan tartott skóciai mandátumot. A Skót Nemzeti Párt győztes jelöltje szerint politikai földrengéssel ér fel a voksolás végeredménye. A vereség azt jelenti, hogy még bizonytalanabbá vált Gordon Brown miniszterelnök jövője.
Vágólapra másolva!

A péntek hajnali eredményhirdetés szerint a Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) jelöltje, John Mason nyerte el - mindössze 365 szavazattöbbséggel - a londoni alsóházi mandátumot az időközi választáson. A Glasgow East választókerületben azért kellett időközi választást tartani, mert a képviselői helyet eddig birtokló munkáspárti politikus, David Marshall nemrég egészségügyi okok miatt lemondott.

A munkáspártiak újraszámolást kértek, de a végleges eredmények szerint az SNP 11 277 szavazatot szerzett a munkáspártiak 10 912 voksával szemben - írja a BBC. Harmadik helyen a konzervatívok végeztek jóval kevesebb, 1639 szavazattal. Ebben a parlamenti választókerületben hatvan éve mindig a Munkáspárt győzött, a legutóbbi 2005-ös parlamenti választásokon most lemondott képviselőjük több mint 60 százalékos támogatottságot ért el.

A munkáspártiak csalódottságuknak adtak hangot, a győztes Mason viszont a választás végeredményét politikai földrengéshez hasonlította, amelynek rengéseit a Downing Streeten is megéreznek (A Downing Street 10-ben található a brit miniszterelnök mindenkori rezidenciája). "De ez nemcsak egy politikai földrengés, ennek az ereje már nem is mérhető a Richter-skálán" - tette hozzá Mason.

A glasgow-i időközi választás azért is különleges, mert a brit unió történetében most először került közvetlenül szembe londoni alsóházi mandátumért vívott választáson a brit kormány a skót kormánnyal.

Végzetes lehet Brown számára

Az első londoni kommentárok szerint az időközi választás eredménye az utóbbi évek legnagyobb politikai földindulását jelentheti Nagy-Britanniában, és akár végzetes is lehet Gordon Brown miniszterelnök politikai jövője szempontjából. A Munkáspártot sorra érik a kínos vereségek: a május 1-jén megtartott angol-walesi helyhatósági választásokon negyven éve nem látott arányban kapott ki az ellenzéki konzervatívoktól, ráadásul a fő trófeát, a nyolc évig birtokolt londoni polgármesteri tisztséget is elvesztette.

Nem sokkal később, az északnyugat-angliai Crewe és a vele egy képviselői körzetet alkotó Nantwich kisvárosokban tartott időközi alsóházi választáson is alulmaradt a párt, pedig ezt a parlamenti mandátumot a választókörzet 1983-as létrehozása óta mindig ők nyerték el. A legutóbbi közvélemény-kutatási adatok szerint a kormányzó párt népszerűsége több évtizedes mélypontra zuhant, főként a súlyosbodó gazdasági problémák miatt. A párt immár tartósan 20 százalékpont körüli támogatottsági hátrányban van a toryk mögött.

A Glasgow-ban elszenvedett újabb vereség, egyes szakértői vélemények szerint most már komolyan felveti Gordon Brown miniszterelnök eltávolításának lehetőségét, jóllehet a kormányfőnek egyelőre nincs hivatalos és hiteles kihívója a párton belül. Brown - aki maga is Glasgow-ban született - alig több mint egy éve, tavaly júniusban vette át a miniszterelnöki tisztséget Tony Blairtől, aki tíz évig állt a kormány élén, és egymás után háromszor vezette győzelemre a Munkáspártot.

Az SNP, amely népszavazást is kilátásba helyezett a Nagy-Britanniát létrehozó, három évszázados angol-skót unió felbontásáról, a tavaly májusban megtartott tartományi parlamenti választáson került kormányra Skóciában, egyetlen mandátummal megelőzve az edinburghi törvényhozásban addig többségben lévő Munkáspártot.