Hollywoodban már Obama az elnök

Vágólapra másolva!
Filmsztárok, zenészek, tévés hírességek sorakoztak fel Barack Obama demokrata elnökjelölt mögött az Egyesült Államokban. A szórakoztatóiparban mindig is erősebbek voltak a demokraták, Obamát azonban nemcsak az öregedő színészek, hanem a fiatal hiphop-sztárok is támogatják. Nem feltétlenül örülhet azonban ennek, Hollywood ölelése ugyanis könnyen olyan fegyverré válhat, amely visszafelé sül el.
Vágólapra másolva!

"Barack Obamának nincs elég tapasztalata ahhoz, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen." Hangos pfújolás érkezik a közönség soraiból. "Nincs elég tapasztalata abban, hogy egy céltalan háborúba vezesse az országot és hogy csak saját érdekei alapján kormányozzon. Soha nem mondtam még beszédet politikai gyűlésen, mit keresek itt mégis? Azért vagyok itt, mert végre valaki megihletett. Valaki reményt adott nekem. Valaki elhitette velem, hogy tényleg eljöhet a változás."

Mindezt Robert de Niro Oscar-díjas színész mondta el Barack Obama East Rutherford-i kampánygyűlésén a Boston Globe tudósítása szerint. Az ehhez hasonló nyilvános politikai kiállások megszokottak kampány idején, de az, hogy a Taxisofőr, a Keresztapa, a Szarvasvadász, a Nagymenők vagy a Rettegés foka című filmek főszerepeit megrázó hitelességgel alakító színész így tud lelkesedni a "remény" és "változás" iránt, jelzi, hogy a hírességek világát a szokásosnál jobban felbolygatta a legizgalmasabbnak tartott elnökválasztás.

Betelt a hírességek pohara a republikánusokkal

Bár John McCain sem maradt nagynevű támogatók nélkül, Obama mellett eddig nagyságrendekkel több híresség tette le nyilvánosan a garast. Ebben, némi leegyszerűsítéssel, három tényező játszik főszerepet. A rock- és filmsztárok körében hagyományosan magas a demokrata pártiak aránya, ráadásul a filmesek és zenészek nagyobb részben az óceánparti nagyvárosokban élnek, ahol rendszerint szintén erősebbek a demokraták. A másik két érvnek azonban kevesebb közük van a hagyományokhoz.

A Bush-adminisztráció különösen kihúzta a gyufát a pop- és a filmvilágban - persze itt is akadnak ellenpéldák, de az utóbbi években mindennapossá váltak az iraki háború és a szabadságjogok korlátozását kritizáló vagy éppen az elnök vélt vagy valós, szerény szellemi képességein élcelődő megnyilvánulások zenészek és filmesek részéről. Harmadszor pedig - ahogy de Niro szavaiból is kitűnik - az eddigi politikával szakító, változást és reményt hozó, a megosztott nemzetet újraegyesítő, Amerika hírnevét a világban helyreállító, első fekete elnök ideája különösen megihlette a művészeket (éppen úgy, ahogy hétköznapi emberek millióit világszerte) - támogatói nyilatkozataikban legalábbis rendre efféle tényezőket emlegetnek.

Az Obama-párti filmsztárok listája tekintélyes. Ben Affleck a CNN-en Larry King műsorában adta a világ tudtára, hogy Obamát támogatja, igaz, esetében ez a legkevésbé sem volt meglepő, hiszen 2000-ben és 2004-ben is aktívan részt vett a demokrata kampányban. (Sőt, Larry King korábban már azt is feszegette, hogy Ronald Reagan és Arnold Schwarzenegger nyomában Affleck útja is a szórakoztatóiparból a politikába vezetne, a színész azonban visszautasította, hogy ilyen ambíciói lennének.) Ben Stiller még Obama pénzgyűjtő akciójában is lelkesen részt vett a demokrata előválasztás során, és kiállt az elnökjelölt mellett Leonardo DiCaprio és Matt Damon is.

Forrás: Getty Images
A sztárok is változást várnak Obamától

Tom Hanks saját MySpace-oldalára elhelyezett házivideóján beszél részletesen arról, hogy szerinte Obama Franklin D. Roosevelthez, Kennedyhez vagy Reaganhez hasonlóan egyesíteni tudná a nemzetet. A színész szerint Obama megválasztása akkora jelentőségű esemény lenne, mint amikor George Washington, az Egyesült Államok első elnöke után John Adams következett, és ezzel a történelemben először adta át a hatalmat kényszer vagy haláleset nélkül egy nagyhatalom vezetője olyan valakinek, aki nem a rokona. Hanks azért nem veszi túlzottan komolyan magát, a videó elején komikusi szerepeit idéző faarcal közli, hogy "én hivatalosan is híresség vagyok, ezért nagyon sokat számít, hogy kit támogatok".

Brad Pitt szintén felajánlotta segítségét a kampányhoz, ám Obama stábja visszautasította azt - el akarták kerülni ugyanis, hogy túlságosan Hollywood-közeli, elitista színben tűnjön fel az Obama-csapat. Hasonló megfontolásból döntött úgy George Clooney, hogy nem kampányol nyilvánosan Obama mellett. A Vészhelyzet egykori doktorának apja 2006-ban kongresszusi képviselőjelölt volt, ám a kampány Clooney szerint túlságosan kiéleződött Hollywod és Belső-Amerika ellentétére, és a világsztár rokon sokkal többet ártott az apa esélyeinek, mint amennyit használt. Clooney azért így is jelezte, szerinte Obama hosszú idő óta a legkarizmatikusabb személy, akivel találkozott, igazi rocksztár-típusú politikus, mint Reagan és Clinton volt.

Bár Obamával kapcsolatban gyakran említett tényező, hogy túllép a faji alapú politizáson, ettől függetlenül a legnagyobb hollywoodi fekete sztárok szinte egy emberként álltak ki mellette: nyilvánosan támogatásáról biztosította Obamát Halle Berry, Jamie Foxx, Morgan Freeman, Danny Glover, Samuel L. Jackson, Eddie Murphy, Sydney Poitier, Chris Rock, Will Smith, Chris Tucker, Denzel Washington és Forest Whitaker is.

Öreg rockerek és fiatal színésznők egy csapatban

"A világ jelentős része azzal vádolja Amerikát, hogy érzéketlen mások problémáira. Azt hiszem, azzal, hogy 2008-ban Barack Obama Hussein nevű elnököt választunk, bebizonyíthatjuk, hogy mi is éppen annyira részei vagyunk a világnak, mint mások, és nem akarunk az egész világot érintő döntést hozni egyedül. Imádkozom a győzelméért" - vallott Gwyneth Paltrow a Harper's Bazaar című lapnak. Susan Sarandon Oscar-díjas színésznő azon száz feminista közé tartozott, akik nyílt levélben álltak ki Obama mellett még Hillary Clintonnal szemben is az előválasztások során. Meryl Streep pedig arról beszélt a BBC-nek, hogy csak azért nem kampányol Obama mellett, mert a munkája mellett nem jut idő erre. A Jóbarátok című sorozat egykori sztárja, Jennifer Aniston pedig az Associated Press tudósítása szerint azzal indokolta támogatását, hogy Obama imádnivaló.

Lényegesen tudatosabbak az Obama-párti fiatal színésznők. Scarlett Johansson már a 2004-es demokrata kampányban is aktív szerepet vállalt (ekkor még húszévesen), és ezúttal is tagja Obama csapatának. Egy szintén fiatal kollégája, Jessica Alba szerint nem engedhető meg, hogy egy olyan hatalmas gazdaságnak, mint az amerikai, olyan gyenge valutája legyen, mint jelenleg a dollár - azt ugyan nem árulta el, ebből hogyan jutott arra a következtetésre, hogy Obamát támogatja, mindenesetre ő is felsorakozott mögötte.

Hasonlóan erős Barack Obama támogatottsága a zenészek körében. Hívei alapvetően négy csoportra oszthatók: a nagy öregek, a hiphop-sztárok, a popdívák és a viszonylag alternatívabb (legalábbis nem teljesen mainstream) zenekarok tagjai. A nagy öregek közül a gyakran markánsan politizáló Neil Young még dalba is foglalta Obamát: Looking for a Leader című 2006-os számában arról énekel, hogy Amerikának új vezető kell, "talán Obama az/De úgy hiszi, még túl fiatal." Bob Dylan, aki lebeszélte a fiát arról, hogy egy, republikánus párthoz köthető kampányrendezvényen lépjen fel, a The Timesnak adott interjúban azt mondta, "Barack Obama újradefiniálja, hogy mi is egy politikus". Bruce Springsteen szerint Obama egy olyan Amerikához beszél, amit ő maga 35 éve próbál zenében próbál megálmodni. Obama mellett állt ki Herbie Hancock és Stevie Wonder is.

"Hallottam a tévében beszélni, és azt mondtam magamnak levegőbe lendített ököllel, Yo, Obama!" mondta az MTV-nek 50 Cent, a híres rapper. Nem ő az egyetlen hip-hopos, akinek ilyen érzelmei támadtak: Kanye West még a Demokrata Párt nemzeti gyűlésén is fel fog lépni, Obama mellett kampányol Jay-Z, a The New York Observernek pedig Mos Def hip-hop sztár azt mondta, Obama olyan jól néz ki, hogy feltétlenül elnöknek kell lennie.

Popsztártól szokatlan őszinteséggel mesélt nevetve az E! című bulvárlapnak Mariah Carey, hogy ő ugyan nem egy Einstein, sőt, nem is politikai elemző, és az ilyesmit szereti meghagyni a szakértőknek, választása mégis Obamára esett, akárcsak Beyoncé Knowlesnak, Sheryll Crow-nak és Pinknek. A többé-kevésbé alternatív rockzenészek közül az a TV on the Radio, a Pearl Jam és Kim Gordon, a zajrock meghatározó jelentőségű bandájának, a Sonic Youthnak basszusgitárosa is lépett már fel kifejezetten Obamát támogató koncerten, a mainstreamből pedig többek között a U2, az REM, és a Green Day sztárja, Billie Joe Armstrong állt ki a jelölt mellett.

Forrás: EPA
George Clooney óvatosan kampányol

A popkulturális Obama-különítmény legnevesebb tagjai közé tartozik ezen kívül Oprah Winfrey is, aki első alkalommal állt ki nyilvánosan elnökjelölt mellett. A talk-showján keresztül milliókat elérő televíziós személyiség esetében nem egyértelmű, hogy kiállása milyen hatással volt Obama esélyeire. A Pew Research Center for the People & Press 2007-es felmérése szerint Oprah Winfrey támogatása a megkérdezettek 69 százaléka szerint semmilyen hatással nincs szavazatukra, a fennmaradó részen pedig fele-fele arányban osztoztak azok, akik ennek hatására inkább, illetve kevésbé valószínű, hogy Obamára szavaznak. Igaz, ha a kérdés nem a saját szavazatukra vonatkozott, hanem arra, hogy általában miként érinti Obamát a kiállás, 60 százalék gondolta úgy, hogy javítja az esélyeket.

Egy másik vizsgálatba több hírességet is bevontak, és bár az eredmények ingadoztak, mindig 70 százalék felett volt azok aránya, akik szavazatát semmilyen módon nem érinti, hogy például Kanye West, Angelina Jolie vagy akár Bill Gates kit támogat nyilvánosan.

Így talán nem is aggasztja a republikánus tábort ez a fajta kiegyensúlyozatlanság. Az egykori vietnami hadifogoly John McCain ugyanis jóval kevesebb hírességet tudhat maga mögött. Az őt támogató színészek között van James Woods, aki saját bevallása szerint évek óta személyesen ismeri McCaint, Stephen Baldwin, aki a Fox televíziónak elmondta, a legostobább dolog, amit életében hallott, hogy McCain megválasztása egy harmadik Bush-ciklust jelentene, két korosodó akcióhős, Sylvester Stallone és Tom Selleck, valamint a szintén színész, ám az utóbbi években jellemzően csak Angelina Jolie apjaként emlegetett Jon Voight. A republikánus jelöltet támogatja a magyar származású világhírű forgatókönyvíró, Joe Esterhas, Burt Bacharach zeneszerző és Norm MacDonald, a Saturday Night Live-ban szereplő humorista is.