Lezuhant egy amerikai bombázó a Csendes-óceánon

Vágólapra másolva!
Hat fő legénységgel a fedélzetén lezuhant egy amerikai B52-es bombázó a Csendes-óceánon. A haditengerészet, a tűzoltóság és a parti őrség kutat túlélők után. A baleset nem bevetés közben történt.
Vágólapra másolva!

Lezuhant egy B52-es, amerikai hadászati bombázó hétfőn a csendes-óceáni Guam szigetnél, a gépen hattagú legénység tartózkodott. Az amerikai parti őrség közlése szerint két embert találtak a tengerben, állapotukról egyelőre nincsenek információk. A legénység többi tagjának sorsa egyelőre ismeretlen. Az amerikai haditengerészet, a parti őrség és a helyi tűzoltóság emberei nagyszabású kutatóakciót indítottak a túlélők keresésére.

A baleset Apra Harbortól mintegy 48 kilométerre északnyugatra történt. A helyszínen gépdarabok és olajfoltok sodródnak a tenger felszínén.

Az amerikai légierő közölte, hogy a gép fedélzetén nem volt atomfegyver. A baleset nem bevetés közben történt, a bombázó légi parádéra tartott, amikor lezuhant. A nagy hatósugarú, "repülő erődként" emlegetett, 55 méter hosszú B52-es repülőbombázók 1954-től állnak hadrendben az amerikai légierőnél. Két ilyen hadászati bombázó 75 000 ezer négyzetkilométeres területet képes ellenőrzése alatt tartani a tenger felett, sokfajta fegyver, egyebek mellett atombomba és robotrepülőgép bevetésére is alkalmas.

Az idén ez már a második balesete az amerikai légi erőnek a Fülöp-szigetektől bő kétezer kilométerre keletre fekvő Guam szigetén: februárban egy B2-es lopakodó bombázó zuhant le a szigeten működő Andersen amerikai légitámaszponton. A két pilóta biztonságosan katapultált, az amerikai légierőt pedig 1,4 milliárd dolláros kárt érte.