Mugabe megállapodott az ellenzékkel

Vágólapra másolva!
Keretmegállapodást írt alá hétfőn Robert Mugabe zimbabwei elnök az ellenzék vezetőjével arról, hogy pártjaik együttműködnek a belpolitikai válság megoldása érdekében. Az egyeztetés menetrendjét elfogadták, de a keretszerződés nem sokat mond arról, hogyan fognak együttműködni az ország irányításában.
Vágólapra másolva!

Aláírta hétfőn a politikai válság megoldását célzó keretmegállapodást Robert Mugabe zimbabwei elnök és az ellenzék vezetője, Morgan Tsvangirai. A két politikus a közvetítő feladatokat vállaló dél-afrikai elnök, Thabo Mbeki jelenlétében írta alá a dokumentumot, majd kezet is ráztak egymással - emeli ki a BBC. A dokumentumban - amelyhez egy kisebb ellenzéki pártfrakció is csatlakozott - a felek megállapodtak a közöttük kezdődő tárgyalások menetrendjéről. Kötelezettséget vállaltak arra, hogy pártjaik véget vetnek a válságnak, amelyet a tavaszi elnökválasztást övező zűrzavar és politikai erőszak okozott, valamint, hogy tartózkodnak a gyűlöletbeszédtől.

A megállapodás szerint a felek az aláírástól számított két héten belül folytatják az egyeztetést a lehetséges hatalommegosztásról. A tárgyalások középpontjában a biztonsági kérdések állnak majd, valamint a kulcsfontosságú politikai és gazdasági kérdések. A BBC szerint azonban nehéz megjósolni, mennyire lesz eredményes a keretmegállapodás, amelyben nincsen szó Mugabe jövőjéről, ahogy arra sem utal, hogyan képzelik el a felek a politikai irányítás megosztását.

Tsvangirai a megállapodás aláírását történelmi eseménynek nevezte, bár mint mondta a keretegyezség az "első próbalépés a megoldás megtalálása érdekében". Arról is beszélt, hogy a két politikai oldal között meglehetősen elmérgesedett a viszony, de mint mondta, mindenkinek toleránsnak kell lennie, és tudni kell együttműködni annak érdekében, hogy az ország kilábaljon a válságból. Mugabe szerint a tárgyalások az alkotmány és egyes törvények megváltoztatásához fognak vezetni, és új politikai rend jön létre Zimbabwéban.

Mugabe azonban továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy őt kell elnöknek tekinteni, amivel az ellenzék nem ért egyet. A tavaszi elnökválasztás első fordulójában Morgan Tsvangirai szerezte meg a szavazatok többségét, a választási bizottság azonban nem hirdetett győztest, és új fordulót írt ki. Ebben a fordulóban már Robert Mugabe győzött, ám röviddel a választás előtt az ellenzéki vezető a tömeges erőszak miatt visszalépett, így csak egy jelöltre lehetett voksolni. Az ellenzéki Mozgalom a Demokratikus Fordulatért (Movement for Democratic Change, MDC) szerint a tavaszi választások óta támogatói közül legalább százhúsz embert meggyilkoltak, ötezret elraboltak, és több mint kétszázezret elűztek otthonukból a kormánypárti milíciák és a hadsereg emberei. A Robert Mugabe vezette kormánypárt tagadja a vádakat.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár közleményében arra buzdította a feleket, hogy folytassanak őszinte, komoly tárgyalásokat, amelyek tartós megoldást jelentenek a politikai válságra, és foglalkozzanak a zimbabwei népet sújtó, sürgősen megoldandó gazdasági és humanitárius gondokkal.