Obama Afganisztánba érkezett

Vágólapra másolva!
Rendkívüli biztonsági intézkedéseket hozott az afgán rendőrség, mielőtt Barack Obama, az amerikai elnökválasztáson induló Demokrata párti jelölt a közép-ázsiai országba érkezett.   
Vágólapra másolva!

Obama ezzel nemzetközi látogatásainak sorozatát indította el, tagja egy olyan amerikai kongresszusi delegációnak, amely a BBC értesülései szerint Hamid Karzai afgán elnökkel is tárgyalni fog.

Kabul után várhatóan Irakba, Izraelbe, Németországba, Franciaországba és Nagy-Britanniába is ellátogat az amerikai elnökjelölt.

A BBC szerint Obama azért vállalkozott a külföldi túrára, mert a kampányszakértők az egyik leggyengébb oldalának a biztonsági, nemzetbiztonsági ügyeket tartják. Az amerikai közvélemény-kutatások szerint a választók többsége John McCaint, a republikánus jelöltet jobb főparancsnoknak tartanák a hadsereg élén. (A mindenkori amerikai elnök, a hadsereg első számú irányítója.)

Obama nemcsak diplomáciai tárgyalásokat folytat majd Kabulban, hanem helikopteren felkeresi az ország keleti részén állomásozó amerikai csapatokat is.

Ebben a térségben az utóbbi időben felerősödtek a harcok. Elsősorban a talibánok okoznak problémát, akik a Pakisztánnal határos területekről támadják a nemzetközi (és így az amerikai) csapatokat. A múlt vasárnap 9 amerikai katona halt meg Afganisztánban - emlékeztet a BBC.