Pedofil papok: bocsánatot kért a pápa

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok után Ausztráliában is bocsánatot kért XVI. Benedek a pedofil papok miatt.
Vágólapra másolva!

Bocsánatot kért a pápa az ausztrál katolikus papok és szerzetesek által kiskorúak ellen elkövetett szexuális bűncselekményekért.

XVI. Benedek Sydneyben az ausztrál katolikus püspökök és papnövendékek előtt szombaton tartott miséjén kijelentette, hogy mélyen sajnálja az áldozatok szenvedését. A pápa által használt angol kifejezés, "deeply sorry" megfelel a bocsánatkérésnek, amelyet egyes áldozatok nyíltan követelnek.

A visszaéléseket elkövető papok elárulták a beléjük vetett bizalmat, nagy szenvedést okoztak, ártottak a katolikus egyháznak, amivel az egyöntetű elítélést érdemelnek - mondta XVI. Benedek.

"Az áldozatokkal együtt kell érezni és gondoskodni kell róluk, a bűnök elkövetőit pedig az igazságszolgáltatás elé kell állítani" - mondta a katolikus egyházfő homíliájában, amelyben úgy fogalmazott, szeretné beismerni, hogy szégyent érez, "amelyet mindannyiunknak éreznie kell az egyes ausztrál papok és szerzetesek által kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélések miatt".

A Broken Rites nevű, az áldozatokat védő társulás közlése szerint eddig 107 papot vagy szerzetest ítéltek el Ausztráliában kiskorúak elleni szexuális erőszakért. A sértettek száma azonban akár több ezer is lehet. Az áldozatok és az őket támogató csoportok felszólították a pápát, hogy kérjen nyilvánosan bocsánatot a visszaélésekért, és tegyen többet a hasonló esetek jövőbeni megismétlődésének megakadályozásáért.

Az ausztrál püspökök már bocsánatot kértek a visszaélések miatt. George Pell bíboros, az ausztrál katolikus egyház vezetője július 11-én utasítást adott független vizsgálóbizottság felállítására, hogy feltárja önnön hozzáállását az egyházat alapjaiban megrázó botrányhoz. Egyes áldozatok ugyanis azzal vádolták meg a bíborost, hogy igyekszik eltussolni az ügyeket.

XVI. Benedek pápa vasárnap érkezett Ausztráliába, hogy részt vegyen a XXIII. katolikus ifjúsági világtalálkozón. Előre közölte: utazását arra is fel fogja használni, hogy bocsánatot kérjen a szexuális botrányokért. Hozzáfűzte, hogy bocsánatkérése hasonló lesz ahhoz, amely áprilisban tett egyesült államokbeli látogatása során hangzott el az ottani katolikus papság tagjai által elkövetett megrontásokért.

"Az egyház szempontjából fontos a megbékélés, a megelőzés és a segítség, valamint hogy bűnnek tekintse ezt a kérdést - fogalmazott XVI. Benedek útban Ausztrália felé. - Világossá kell tenni, hogy az igazi pap hivatása összeegyeztethetetlen ezzel (a szexuális bűncselekménnyel), mivel a papok Isten szolgálatában állnak."