Horvátország 2012-ben lehet az EU tagja

Vágólapra másolva!
2012-ben csatlakozhat Horvátország az EU-hoz Hannes Swoboda, az illetékes uniós jelentéstevő szerint. Azzal biztatta a horvátokat, hogy a lisszaboni szerződés írországi elutasítása miatti válság nem akadályozza majd a tagállammá válást.
Vágólapra másolva!

"Reálisan arra kell számítani, hogy Horvátország 2012-ben lép be az Európai Unióba, és 2009 végére fejezi be a csatlakozási tárgyalásokat" - mondta az Európai Parlament (EP) illetékes jelentéstevője, az osztrák Hannes Swoboda szerdán a horvátországi Splitben, ahol a helyi önkormányzati vezetőkkel találkozott.

Az EP-képviselő arról is beszélt, hogy a lisszaboni szerződés írországi elutasítása miatt kialakult válságnak nem szabad akadályoznia Horvátország tagságát. "Ha a lisszaboni szerződést addig nem ratifikálják, de Horvátország teljesíti a tagsági feltételeket, akkor egy kevésbé hivatalos formát keresünk arra, hogy Horvátország csatlakozhasson" - mondta.

Nicolas Sarkozy francia államfő júniusban viszont azt mondta, hogy nem bővíthető tovább az unió a működőképességét szavatolni hivatott lisszaboni szerződés hatályba lépése nélkül. José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke márciusban úgy vélekedett, hogy 2009 őszére befejeződhetnek a csatlakozási tárgyalások Zágrábbal. A bizottság idén ősszel hozza nyilvánosságra Horvátországról szóló jelentését. Horvátország vezetői 2010-es EU-tagságot emlegetnek.