Elengedték a szodómiával vádolt malajziai politikust

Vágólapra másolva!
Szabadlábra helyezték csütörtökön a malajziai ellenzék szodómiával vádolt vezérét. A politikust azért vették őrizetbe, mert egyik munkatársa azt állította róla, homoszexuális viszonyt létesített vele. A muzulmán országban 20 év börtönnel is büntethetik az azonos neműek kapcsolatát.
Vágólapra másolva!

Óvadék ellenében szabadlábra helyezték csütörtökön Anwar Ibrahimot, a malajziai ellenzék szodómiával vádolt vezérét - írja a politikus ügyvédjére hivatkozva a BBC.

A volt miniszterelnök-helyettest szerdán azért vették őrizetbe, mert egyik férfi munkatársa azzal vádolta meg, homoszexuális viszonyt létesített vele. A muzulmán többségű Malajziában bűncselekménynek minősül az azonos neműek testi kapcsolata. Akár 20 éves börtönbüntetést is kiszabhatnak a homoszexualitással vádolt személyekre. Anwar Ibrahim tagadta az ellene felhozott vádat, és azt mondta: politikai motiváció húzódik mögötte.

A politikust 1998-ban hat év börtönre ítélték azon a címen, hogy homoszexuális kapcsolata volt sofőrjével. Az akkor miniszterelnök-helyettes Anwart elmozdították tisztségéből, kizárták a kormánypártból. Kiszabadulása után, 2004-ben megsemmisítették a fajtalankodás miatt rárótt büntetést.

A politikus hárompárti koalíciója az idén márciusi parlamenti választásokon 82 mandátumot nyert a 222 tagú parlamentben, amivel az ellenzék vezető erejévé vált. Az addig kormányzó Nemzeti Front (Barisan Nasional -BN) 137 helyet szerzett.