Chilében vádat emeltek Pinochet helyettese ellen

Vágólapra másolva!
Baloldali ellenzékiek meggyilkolása miatt vádat emeltek Chilében  a volt diktátor, Augusto Pinochet helyettese, Santiago Sinclair ellen. A tábornok uralmának 17 éve alatt mintegy 300 embert gyilkoltak meg, és 28 ezret megkínoztak, de eddig csak 24 embert ítéltek el.
Vágólapra másolva!

Egy chilei bíró vádat emelt csütörtökön Augusto Pinochet egykori chilei diktátor egyik helyettese és két másik tisztségviselő ellen öt olyan baloldali ellenzéki aktivista eltűnésével kapcsolatban, akiket feltételezhetően meggyilkoltak és helikopterről az óceánba dobtak. A szóban forgó öt ember volt az, akit a katonai vezetés az 1973 és 1990 közötti diktatúrában utolsóként, 1987-ben tüntetett el.

Mario Carroza bíró Santiago Sinclair, a hadsereg akkori főparancsnok-helyettese, Hugo Prado, a katonai hírszerzés akkori vezetője, valamint Marcos Bustos, a hadsereg jelenleg is szolgáló ezredese ellen emelt vádat. Nelson Caucoto, az eltűntek hozzátartozóinak ügyvédje üdvözölte a vádemelést, mert mint mondta, ezzel elismerik azoknak a felelősségét is, akik kiadták a parancsot az illetők kivégzésére.

Az 2006-ban elhunyt Pinochet ellen soha nem tudtak lefolytatni teljes büntetőpert a diktatúra bűncselekményei miatt. A tábornok uralmának 17 éve alatt mintegy 300 embert gyilkoltak meg, és 28 ezret megkínoztak, többségük baloldali ellenzéki volt. Jogvédő szervezetek és az áldozatok hozzátartozói szerint az igazságszolgáltatás túl lassú a bűnösök felelősségre vonásában. A hadsereget pedig azzal vádolják, hogy még ma is védi a bűncselekményekben részes tagjait. Eddig a fegyveres testületeknek mindössze 24 volt tagját ítélték el. Mintegy 500 ellen folyik eljárás.