Megtörhet a jég Amerika és Irán között

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok több évtizedes szünet után után ismét diplomáciai képviseletet akar nyitni Iránban - értesült a brit Guardian. Ez komoly fordulatot jelentene az eddigi amerikai politikához képest, amely inkább Irán elszigetelésére irányult.
Vágólapra másolva!

Szűk harminc évig tartó diplomáciai hallgatás után Amerika ismét képviseletet akar nyitni Teheránban. A döntést csak augusztusban hozzák nyilvánosságra - írja a brit Guardian csütörtöki száma. Ha ez megtörténik, akkor az látványos szakítást jelentene az amerikai elnök eddigi elhatárolódó politikájával.

Az Egyesült Államok az 1979-81-es túszdráma miatt szakította meg diplomáciai kapcsolatait Iránnal. Akkor radikális diákok ejtettek túszul és tartottak fogva 444 napon át 52 amerikai diplomatát a teheráni amerikai nagykövetségen. A két ország között ugyan alacsonyabb szinten volt együttműködés az afganisztáni háború 2001-es megindításakor, de az utóbbi években ismét eldurvult a viszony, miután az Egyesült Államok gyanúja szerint Irán titokban nukleáris fegyver kifejlesztésén dolgozik. Teherán ezt tagadja.

Amerika kezdetben egy, a kubaihoz hasonló érdekképviselet tervez a Guardian szerint. Ez fél lépés lenne az állandó teheráni amerikai nagykövetséghez - írja meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a lap washingtoni tudósítója. Az amerikai kormány szerdán jelentette be azt is, hogy egy magas rangú diplomatája, William J. Burns szombaton Svájcba utazik, ahol az iráni kormány képviselőivel fog tárgyalni annak vitatott atomprogramjáról.

Az amerikai diplomaták visszatérése Teheránba attól is függ, hogy Irán támogatja-e ezt a lépést. Mahmud Ahmadinezsád elnök a hét elején hangsúlyozta, nincs kifogása az amerikai delegáció ellen. Mint mondta, Irán minden olyan megkeresést üdvözöl, amely a két állam viszonyát javíthatja.