Tizenöt rendfenntartót ítélt el a genovai bíróság

Vágólapra másolva!
Az olasz rendfenntartó erők tizenöt alkalmazottjára szabott ki börtönbüntetést, harmincat pedig felmentett hétfőn a genovai városi bíróság, amely a G8-csoport 2001. júliusi csúcstalálkozóját kísérő erőszakos események ügyében első fokon hozott ítéletet. A szabadságvesztések mértéke öt hónaptól öt évig terjed. Az elítéltek többsége csendőr, börtönőr, illetve orvos.
Vágólapra másolva!

A hét legfejlettebb ipari államot és Oroszországot tömörítő Nyolcak (G8) 2001. július 19-én megnyílt háromnapos genovai csúcstalálkozóját kísérő tömegtüntetések súlyos erőszakba fulladtak. Olasz és külföldi globalizációellenes tüntetők tízezrei vonultak az utcákra és csaptak össze rendőrökkel.

A 23 éves olasz Carlo Giulianit egy csendőr lőtte agyon, amikor egy poroltókészüléket akart egy rendőrségi terepjáróra dobni. Szemtanúk a hatóság túlzottan erőszakos fellépésére panaszkodtak. Több őrizetbe vett azt állította, hogy a csendőrök verték őket, nem hagyták enni és telefonálni őket, a külföldieknek nem engedték meg a kapcsolatfelvételt konzulátusaikkal.

Az erőszakos események miatt összesen három pert indítottak Olaszországban, közülük kettőt a rendfenntartó erők ellen.

A mostani, ítélettel zárult perben 45-en ültek a vádlottak padján. Azzal vádolták őket, hogy bántalmaztak tüntetőket, kegyetlenkedtek velük a Genovától mintegy 15 kilométerre fekvő bolzanetói laktanyában, ahova 250 tüntetőt szállítottak be. A laktanya orvosi rendelőjében például arra kényszerítettek nőket, hogy vetkőzzenek meztelenre férfi csendőrök jelenlétében.

A második perben, amely még folyamatban van, 29 rendfenntartót - csendőrt, illetve a büntetés-végrehajtás orvosi alkalmazottjait - azzal vádoltak meg, hogy a tüntetők szállásául szolgáló iskolát többször önkényesen átkutatták és bántalmazták az ott tartózkodókat.

A harmadik eljárás a globalizációellenes tüntetők ellen indult, és tavaly decemberben zárult ítélethirdetéssel. Öt hónaptól tizenegy évig terjedő szabadságvesztéssel büntettek 24 embert.

A legsúlyosabb büntetést az olasz Marina Cugnasci kapta, akit a legradikálisabb tüntetőket tömörítő anarchista "fekete tömb" tagjának tartanak. Ezek, a talpig feketébe öltözött fiatalok megtámadtak és kifosztottak több üzletet, benzinkutakat rongáltak meg.