Sztrájkba léptek a japán halászok

Vágólapra másolva!
Az emelkedő üzemanyagárak miatt egynapos sztrájkot hirdettek a japán halászok kedden. Azt szeretnék elérni, hogy az állam biztosítson számukra kedvezményeket. Ha ezt nem kapják meg, augusztustól hónapokra abbahagynák a munkát.
Vágólapra másolva!

Az egész japán halászflotta sztrájkba lépett kedden, hogy így csikarjon ki állami támogatást a kormányból az üzemanyagárak drasztikus emelkedése miatt. Az egynapos országos munkabeszüntetésben mintegy 200 ezer halászhajó vesz részt. A sztrájkolókat támogatja a halászati szövetkezetek szövetsége és az iparág tizenhat másik egyesülete is. A halászok azt tervezik, hogy augusztustól két-három hónapra felfüggesztik a munkát, ami miatt hiány alakulhat ki a tenger gyümölcseiből.

Tokióban négyezer aktivista gyűlt össze a császári palotával és a kormányzati negyeddel szemben fekvő parkban, hogy segítséget követeljen a hatóságoktól. A tüntetők "Állítsák meg az üzemanyagok árának növekedését!" és "Eltűnnek a halászok és a halak Japánból!" feliratú transzparenseket emeltek magasba. Délelőtt 11 órakor minden sztrájkoló hajón bekapcsolták a szirénákat, hogy felhívják a közvélemény figyelmét az akcióra.

A kormány már jelezte, hogy nem tud különösebb kedvezményeket biztosítani a halászoknak, mivel a kőolajárak emelkedése az egész gazdaságot sújtja. Az utóbbi négy és fél év alatt majdnem háromszorosára növekedett a hajók üzemanyagául szolgáló nehéz gázolaj ára Japánban. Idén 20-30 százalékkal magasabbak az üzemanyagköltségek, mint 2006-ban voltak.

Japánban viszonylag ritkák a sztrájkok. A halászok akciója fennakadásokat okozhat a szigetország éttermeiben, bár már a japánok is egyre kevesebb halat fogyasztanak. Ehelyett inkább húsételeket és könnyebben elkészíthető ételeket választanak.