Határsértéssel vádol Phnompen thaiföldi katonákat

Vágólapra másolva!
Thaiföldi és kambodzsai katonák néznek egymással farkasszemet egy vitatott hovatartozású szakaszon a két ország határánál. Kambodzsa szerint a thaiföldiek megsértették a határt, de a thaiföldi hadsereg tagadja ezt.
Vágólapra másolva!

Mintegy 40 thaiföldi katona megsértette kedden a kambodzsai határt egy vitatott hovatartozású szakaszon, az UNESCO világörökségi listájára nemrég felvett Preah Vihear középkori hindu templom közelében - közölte egy kambodzsai tisztségviselő. Hang Szoth, a templomot és környékét felügyelő hatóság vezetője elmondta, hogy saját katonáik farkasszemet néznek a thaiföldiekkel, de lövés még nem dördült. "Katonáinkat riadóztatták, de elsőként nem nyithatnak tüzet" - tette hozzá.

A thaiföldi hadsereg illetékesei tagadják, hogy megsértették volna a határt, azt állítják, hogy a katonákat csak "az ország szuverenitásának védelmére" vezényelték a határ menti thaiföldi övezetbe. Kanok Netakaveszana vezérőrnagy, a hadsereg illetékes regionális parancsnoka közölte, hogy kivezényelt katonáik - akiknek számát nem fedte fel - thaiföldi területen tartózkodnak.

Bár a XI. században khmerek által épített hindu Preah Vihear szentélyt a Nemzetközi Bíróság 1962-ben Kambodzsának ítélte, a thaiföldi közvélemény egy része máig nem fogadja el ezt. Júniusban Noppadon Pattama akkori thaiföldi külügyminiszter bejelentette: támogatja Kambodzsa arra irányuló pályázatát, hogy az ENSZ oktatatási, tudományos és kulturális szervezete felvegye a világörökségi listára a templomot, s bemutatta a két kormány megegyezésén alapuló térképet, amely szerint a templom és a hozzá tartozó 4,6 négyzetkilométernyi terület egy része a kambodzsai oldalon helyezkedik el. A thaiföldi alkotmánybíróság július 10-én az alaptörvénnyel ellentétesnek ítélte, hogy a miniszter saját hatáskörben megegyezett Phnompennel. Emiatt és az ellenzék követelésére Noppadon lemondott.

Az UNESCO július elején döntött arról, hogy sok más helyszínnel együtt a templomot is felveszi a világörökségi listára. Már ezt megelőzően thaiföldiek több esetben tüntettek a kambodzsai pályázat ellen, s követelték, hogy telepítsék ki a templom közelében élő kambodzsaiakat. A demonstrálók több ízben behatoltak kambodzsai területre, június 23-án mintegy százan. E tüntetések miatt Phnompen június végén lezárta a templomhoz Thaiföld felől vezető utat.

Az út lezárása óta először, néhány órával a thaiföldi katonák határ menti megjelenése előtt három thaiföldi polgári személy ismét kambodzsai területre lépett, és el akart jutni a templomhoz. A kambodzsai hatóságok őrizetbe vették, de állításuk szerint már vissza is toloncolták őket Thaiföldre.