Fizetnek a Madeleine-ügyben meghurcolt férfinek

Vágólapra másolva!
Több mint 160 millió forint kártérítést kaphat az a brit férfi, akit több újság és egy tévécsatorna is úgy állított be, mint akinek köze van Madeleine McCann eltűnéséhez. Brit lapértesülések szerint a rágalmazási perekben pár nap múlva hirdetik ki az ítéletet, amely szerint a férfinek bocsánatkérés jár, amiért ok nélkül hurcolták meg az ügyben.
Vágólapra másolva!

Keddi brit lapértesülések szerint rágalmazási pert nyert napilapokkal és tévétársasággal szemben Robert Murat, akit először gyanúsítottak 2007 májusában a Madeleine McCann eltűnése miatt. A brit férfi bocsánatkérésre számíthat az őt vádoló médiumoktól, amelyek ezen kívül 550 ezer font - több mint 160 millió forint - kártérítést is fizetnek majd - jelentette a BBC.

Murat ügyvédei megerősítették, hogy az ügyben pénteken ismertetik az illetékes londoni bíróság ítéletét, de további részletet nem árultak el. Áprilisban indult a rágalmazási per a Muratot gyanúsító 11 brit lap és egy tévétársaság ellen.

A férfi édesanyjával él Praia da Luz portugáliai üdülőhelyen, mintegy száz méterre attól a lakástól, ahonnan Madeleine eltűnt, mialatt szülei a közelben vacsoráztak barátaikkal. Hosszú ideig az ügyben ő volt az egyedüli gyanúsított, a sajtó számtalan anyagot közölt életének legkisebb részletéről is. A férfi végig az ártatlanságát hangoztatta, szerinte őt akarták bűnbakká megtenni egy olyan ügyben, amelyhez neki semmi köze sincs.

Később a portugál rendőrség az eltűnt kislány szüleit is gyanúsítottá nyilvánította, akik szintén visszautasították ezt. A portugál bűnügyi nyomozók július elején adták át jelentésüket az ügyészségnek, amelynek döntenie kell arról, hogy folytassák-e a vizsgálatot. Márciusban két brit újság első oldalon kért bocsánatot a szülőktől, és "igen jelentős összegű kártérítést" fizettek a meghurcolt házaspárnak, amiért azt éreztették, hogy lehetett szerepük a kislány eltűnésében.