Lehetséges merénylőt vettek őrizetbe Törökországban

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vett a török rendőrség egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő vezette az isztambuli amerikai konzulátus ellen elkövetett támadásban használt gépkocsit - jelentette csütörtökön a CNN Turk.
Vágólapra másolva!

Egy rendőrtiszt megerősítette, hogy elfogtak egy fegyveres férfit, aki feltehetően a helyszínről menekült el. A Dogan török hírügynökség úgy értesült, hogy nem sokkal korábban megtalálták az autót, amellyel a gyanúsított elhajtott a támadás helyszínéről. Hivatalos bejelentés nem érkezett az elfogásról.

A szerdai támadás, illetve az abból kibontakozó tűzharc során életét vesztette három fegyveres és három török rendőr. Szemtanúk elmondása szerint négy támadó érkezett egy fehér gépkocsin az Isztambul európai oldalán, Istinye kerületben lévő épülethez, majd hárman kiugrottak az autóból és tüzet nyitottak a konzulátus előtt posztoló rendőrökre. Az amerikai konzulátus alkalmazottai közül senki sem sérült meg a főbejárat közelében kitört lövöldözésben.

A rendőrség feltételezése szerint a fegyveresek kapcsolatban álltak az al-Kaida terrorszervezettel, de bizonyítékot mindeddig nem találtak a kapcsolatra. A török lapokban megjelent hírek szerint az egyikük Afganisztánban fegyveres kiképzésen vett részt.

Egyes biztonságpolitikai elemzők úgy vélekednek, hogy a támadás túlságosan amatőr és gyenge volt ahhoz, hogy az al-Kaidát lehessen sejteni mögötte.