Vágólapra másolva!
Ismét meghosszabbították Hodorkovszkij vizsgálati fogságát, mert a bíróság szerint a Jukosz egykori vezére megpróbálna külföldre menekülni, ha feltételesen szabadlábra helyeznék. A 8 évre ítélt orosz olajmágnás ellen újabb vádakat hoztak fel.
Vágólapra másolva!

Újabb három hónappal, november 2-ig hosszabbították meg pénteken Mihail Hodorkovszkij volt orosz olajmágnás vizsgálati fogságát. Az orosz hírügynökségek szerint a bíróság elfogadta az orosz főügyészség érvelését, hogy ha idő előtt feltételesen szabadlábra helyeznék Hodorkovszkijt, akkor külföldre menekülhetne és megpróbálná akadályozni az ellene folyó újabb nyomozást.

Az egykori Jukosz olajbirodalom volt vezetőjét és Platon Lebegyevet, a cég főrészvényes vállalatcsoportjának volt vezetőjét 2005-ben nyolc-nyolc évi szabadságvesztésre ítélték az csalás és adóelkerülés miatt. A börtöntelepről 2006 decemberében a főügyészség javaslatára mindkettőjüket a csitai vizsgálati fogházba szállították, az ellenük felhozott újabb vádak kivizsgálására. Ezek szerint Hodorkovszkij és Lebegyev 1998-2004 között 450 milliárd rubel és 7,5 milliárd dollár törvénytelenül szerzett jövedelmet mosott tisztára az állam tulajdonában lévő részvények és olaj elsikkasztásával, illetve eladásával. Ha bűnösnek találják őket, újabb 10-15 év börtönbüntetést kaphatnak.

A bíróság pénteken elutasította a vádlottak ügyvédjeinek kifogásait. Hodorkovszkij a tárgyaláson azt mondta, nem akar elrejtőzni az ellene folyó eljárás elől, s éppen ő az, aki mindent elkövet az ártatlanságukat alátámasztó bizonyítékok beterjesztéséért. Hodorkovszkijt és bebörtönzött egykori munkatársait Oroszországban és külföldön is sokan politikai fogolynak tartják.