Többen vállalnák a droggal elkapott magyarok védelmét

Vágólapra másolva!
Már hivatalosan is drogcsempészéssel gyanúsítják a Híoszon elfogott magyarokat a görög hatóságok. A három turista valószínűleg az első tárgyalásig, vagyis akár hónapokig előzetes letartóztatásban maradhat. A velük utazó kislány azóta hazatért. A helyi magyar konzul szerint több ügyvéd jelentkezett náluk, akik szívesen vállalnák a magyarok védelmét.
Vágólapra másolva!

Hivatalosan is meggyanúsították a görög hatóságok kábítószer-csempészéssel a görögországi Híosz szigetén elfogott három magyar állampolgárt - közölte pénteken Kaizinger Tibor athéni konzul, miután megkapta az előzetes letartóztatásba helyezésükről szóló bírósági okmányt. Egyikük velük utazó unokája, a 11 éves kislány csütörtökön "épségben, egészségben" hazatért Magyarországra édesapjával, repülőjegyét a magyar állam fizette - tette hozzá.

Az előzetes letartóztatásban lévő két férfi és egy nő ügyében folytatódik a nyomozás, a cél a teljes hálózat felgöngyölítése, ezért akár hónapok is eltelhetnek, amíg kitűzik a tárgyalás időpontját. Addig előzetes letartóztatásban maradnak, az ottani jogszabályok szerint a Görögországban állandó lakóhellyel nem rendelkező gyanúsítottakat az első tárgyalásig előzetes letartóztatásban tartják, és a vizsgálóbíró szerint erre a nyomozás érdekében is szükség van.

Arra a kérdésre, hogy a magyarok a vizsgálóbíró előtt ártatlannak vallották-e magukat, a konzul azt felelte, hogy "védekezésükről nem áll módjában nyilatkozni", és a személyükről sem árult el információkat. Korábban a magyarok azt állították: nem tudják, hogyan kerülhetett lakóautójukba a 40,8 kilogramm heroin. A gépkocsi utazásuk során többször maradt felügyelet nélkül, Törökországban hosszabb időt töltött egy szervizben. A három - Törökországból érkező - turistát múlt szombaton vették őrizetbe Híosz szigetén.

A konzul szerint a görög hatóságok nem akarnak a magyarokból bűnbakot csinálni. "Nagyon jelentős mennyiségű drogról van szó, amelyet meg kellett finanszírozni", ezért a görög hatóságoknak is érdeke, hogy feltárják az ügy minden részletét és kiderítsék az igazságot - mondta Kaizinger Tibor. A magyaroknál megtalált kábítószer értékét átszámítva több száz millió forintra becsülte a konzul, így ha a bűnösségük bebizonyosodik, 10 és 25 év közötti börtönbüntetést szabhatnak ki rájuk.

Az állam kirendelt ügyvédet biztosít számukra, de több, a védelmükre jelentkező ügyvéd kereste meg a követséget, őket a hozzátartozókhoz irányították, akik dönthetnek, megbízzák-e valamelyiküket. A konzul szerint a magyarok ügye foglalkoztatja a görög közvéleményt, a sajtó többször is beszámolt róla, először főként a lefoglalt drog mennyisége miatt, majd az eset körülményei is érdeklődést keltettek.