Lebukott az ír milliomos egyiptomi bérgyilkosa

Vágólapra másolva!
Sztriptízbár, Las Vegas-i játékterem, írországi villa - ezek az utóbbi idők legbizarrabb írországi bűnügyének helyszínei. Egy bérgyilkost és egy elvált nőt ítéltek el, mert összeesküdtek, hogy megmérgezik a nő milliárdos partnerét és annak mindkét fiát. A bérgyilkos azonban megpróbálta kijátszani megbízóját. A történtekről az elítélt nő könyvet ír.
Vágólapra másolva!

A történet főszereplője egy milliomos férfi, egy boldogtalan szerető és egy bérgyilkos - akiről utább kiderült, hogy valójában egyiptomi és pókerszalonokban osztó. A köztük lévő kapcsolatból az ír központi büntetőbíróság egyik legbizarrabb büntetőügye kerekedett - írja a brit The Guardian.

P. J. Howard, a 12 millió eurós vagyont birtokló, ingatlannal foglalkozó üzletember 2005-ben találkozott Sarah Collinsszal, akinek hozzá hasonlóan már született két gyermeke előző házasságából. A kettejük kapcsolata - mint a bíróságon kiderült - már kezdetben sem volt felhőtlen: Sarah Collins bevallotta például, hogy 2005 áprilisában levelet írt egy népszerű ír rádióműsornak, amelyben partnerét azzal vádolta, hogy rendszeresen prostituáltakhoz, transzvesztitákhoz jár, és állandó látogatója a Malaga környéki sztriptízbároknak. Ugyanakkor egyes bizonyítékok szerint Collins mindenképpen hozzá akart menni Howardhoz.

2006 augusztusában a nő megjelent a www.hitman.us.com weboldalon, és kapcsolatba lépett egy férfival, aki Tony Lucianónak nevezte magát - róla később kiderült, hogy egyiptomi származású, és Las Vegasban dolgozott: pókerasztaloknál osztott a játékosoknak. A valódi neve Essam Eid volt. Sarah Collins azt javasolta neki, hogy szervezzenek meg egy autóbalesetet, amelyben P. J. Howard és két fia is meghalt volna. A bérgyilkosnak szegődött férfi ehelyett azt ajánlotta, használjanak inkább olyan mérget, amely szívrohamot idéz elő - P. J. Howard ugyanis már korábban is többször kapott szívrohamot.

A terv megvalósításának részeként Essam Eid kirabolta a Howard család házát Írországban, ahonnan számítógépeket vitt el. Az események itt vettek váratlan fordulatot, mert a bérgyilkos megbeszélt egy találkozót a milliomos P. J. Howard egyik fiával, Roberttel, amelyen a számítógépek visszaadásáról volt szó. Essam Eid azonban figyelmeztette a fiút, hogy családja ellen merénylet készül. Százezer eurót kért azért, hogy leállítsa a gyilkosságokat.

P. J. Howard ekkor fordult az ír rendőrséghez, amely nemzetközi nyomozásba kezdett az FBI segítségével. Sarah Collinst 2007 februárjában vették végül őrizetbe, miután az ellopott számítógépek levelesládáit átvizsgálták. Ezek szerint Collins több e-mailt is váltott a bérgyilkossal. Ezekben többször panaszkodott a partnerére. Szerinte P. J. Howard tönkretette és állandóan ellenőrizni próbálta az életét, még arra is rá akarta venni, hogy idegenekkel szeretkezzen. Egy másik levélben Collins azt írta: "Féltem a fiait, biztosan szenvedni fognak. Szeretném, ha nem kellene így lennie, de ha P. J. halála után is életben volnának, alaposan megszorongatnának."

Collins és Eid - akit végül a százezer eurós követeléséért ítéltek el - októberben kezdik meg börtönbüntetésüket. Sarah Collins már megszerezte egy Los Angeles-i könyvkiadó támogatását, hogy a sztoriból könyvet írjon.