Sajnálkozik a Vatikán az anglikán női püspökök miatt

Vágólapra másolva!
"Következményei lesznek" a Vatikán és az anglikán egyház között annak, hogy utóbbi megszavazta a nők püspökké szentelésének elvét - állítja a katolikus vezetés közleménye. Szerintük a döntés akadályozza majd a két egyház megbékélését.
Vágólapra másolva!

A Vatikán "sajnálattal értesült" az anglikán egyháznak a nők püspökké szenteléséről hozott elvi döntéséről, ami a két egyház közötti "megbékélés újabb akadályát" fogja képezni - tudatta a Szentszék kedden kiadott közleményében.

A Vatikán úgy látja, hogy a döntésnek "következményei lesznek" az anglikán és a katolikus egyház közötti párbeszédre, amely "eddig gyümölcsöző" volt.

A keresztény egység előmozdításának pápai tanácsa által jegyzett közlemény hangsúlyozza, hogy az anglikánok kezdeményezése "elszakadást jelent attól az apostoli hagyománytól, amelyet minden egyház őriz az első évezred óta, s ezért újabb akadálya a katolikus egyház és az anglikán egyház közötti megbékélésnek".

Az anglikán egyház hétfőn Yorkban összeült általános szinódusa a konzervatívok és a liberálisok közötti parázs vita után, kompromisszumok árán szavazta meg a nők püspökké szentelésének elvét.