Nők is lehetnek püspökök az anglikán egyházban

Vágólapra másolva!
Kompromisszumok árán megszavazta az anglikán egyház fő szabályalkotó testülete, hogy a jövőben női püspökök is szolgálhatják az egyházat.
Vágólapra másolva!

A világszerte 70 millió hívőt számláló angol egyház általános szinódusa Yorkban tartott ülésén, kedd hajnalba nyúló vita után döntött a kérdésben. A téma régóta feszültség forrása az anglikán unión belül; az ellentábort alkotó tradicionalisták az unióból történő tömeges kivonulással fenyegetőztek.

Végül egy részleteiben még nem teljesen kidolgozott kompromisszumos határozat született, amely elfogadja nők püspökké avatását, ugyanakkor külön biztosítékrendszer összeállítását irányozza elő az ezt ellenzők számára. E rendszer elemei egyelőre nem ismertek hivatalosan.

Rowan Williams, Canterbury érseke, az anglikán egyház 2003 februárjában beiktatott - első walesi - vallási főméltósága liberális hírében áll, és régóta tudható róla, hogy nem kifogásolja nők püspöki tisztségbe emelését. Az anglikán egyházban hosszú évek óta szolgálhatnak női papok is, püspökké azonban eddig nem avathatták őket.

Az anglikán világegyházat jó ideje szakadással fenyegető másik súlyos ütközési pont a homoszexuális papok szolgálatának engedélyezése körüli vita. Az angol és az amerikai ág nem zárkózna el ez elől sem, a jóval konzervatívabb fejlődő világbeli tagegyházak azonban mereven elutasítják a homoszexuálisok papi hivatásának lehetővé tételét.

Williams érsek a homoszexualitás általános kérdésében is megengedő nézeteket vall. Hivatalos álláspontja szerint a homoszexuális kapcsolatban élő, de egymáshoz hű párokat a kereszténység befogadhatja.