Nem kutathatnak a szemétdombon 9/11 áldozatai után

Vágólapra másolva!
Bizonyítékok hiányában elutasította a bíróság a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadás során a World Trade Centerben elhunyt áldozatok hozzátartozóinak beadványát. A családtagok szerint a városvezetés a romok eltakarításakor a törmelékkel együtt közel ezer holttestet is egy közeli szeméttelepre szállított - írja a New York Times.
Vágólapra másolva!

A manhattani kerületi bíróság hétfőn elutasította a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadás során a World Trade Centerben (WTC) elhunyt áldozatok hozzátartozói által benyújtott indítványt - írja a New York Times. A családtagok azért perelték be a városvezetést, mert szerintük a romok eltakarításakor közel ezer áldozat holttestét a törmelékkel együtt egy New Yorkhoz közeli szeméttelepre szállították.

A hozzátartozók ezért azt kezdeményezték, hogy a bíróság orvos szakértők bevonásával adjon engedélyt a szeméttelep vizsgálatára. A bíró döntését azzal indokolta: a családtagoknak semmi bizonyítékuk nincs arra, hogy az elhunytakat valóban az adott szeméttelepre szállították volna. Alvin Hellerstein szerint így a hozzátartozóknak semmi joguk sincs ahhoz, hogy kutassanak a szemétben.

A New York-i vezetés szerint a nehézségek ellenére a romok eltakarításakor kifejezetten aprólékosan és körültekintően jártak el. A hozzátartozókat képviselő egyik ügyvéd lesújtónak nevezte az ítéletet. "A hozzátartozók mindössze az áldozatok holttesteit szeretnék megtalálni, hogy végre tisztességgel eltemethessék őket" - mondta Norman Siegel. Az amerikai társadalom nem hagyhat a háta mögött több száz eltűnt, soha elő nem került áldozatot - mondta.

2001. szeptember 11-én 2300 ember vesztette életét a New York-i WTC ikertornyaiban, amikor öngyilkos merénylők két repülőt vezettek a felhőkarcolókba. Ezer áldozat holtteste máig nem került elő.