Felrobbantották India Kabuli nagykövetségét

Vágólapra másolva!
41-en meghaltak, 141-en megsérültek, amikor öngyilkos merénylő robbantotta fel magát az afgán fővárosban. A merénylő egy robbanóanyagokkal megpakolt kocsit vezetett neki a kabuli indiai nagykövetség épületének, ahol sokan álltak sorban vízumért.
Vágólapra másolva!

Legalább 41 ember meghalt, és legalább 141-en megsebesültek, amikor nagy erejű robbanás rázta meg hétfőn az afgán főváros központját. Egy öngyilkos merénylő robbanóanyagokkal megrakott kocsit vezetett neki India kabuli nagykövetségének, amelynek épületébe éppen két követségi kocsi próbált behajtani.

Az áldozatok között civilek és fegyveres őrök is voltak, meghalt egy indiai diplomata, egy indiai katonai attasé és a külképviselet két indiai őre is. A nagykövetség két járműve is megsemmisült a merényletben. Az egészségügyi minisztérium szóvivője 28 halálos áldozatról tud. Egy csecsemő is meghalt, valamint másik három megsebesült a detonációban. Tíz sebesült állapota válságos - mondta.

Az eset a reggeli csúcsforgalom idején történt az indiai nagykövetségnél, ahol sokan álltak sorba vízumért. A széles, fasor övezte utcán a külképviselettel szemben van a belügyminisztérium épülete. A minisztérium közleményt adott ki, miszerint a merényletet "egy olyan hírszerző szolgálattal összehangolva és együttműködve" követték el, amely "aktív a térségben". Kabul korábban többször is hangoztatta, hogy pakisztáni ügynökök állnak több afganisztáni merénylet mögött.

Az afgán kormány ellen évek óta fegyveres harcot folytató, elsősorban Afganisztán déli részén aktív muzulmán fundamentalista tálibok az elmúlt két évben Kabulban is több öngyilkos merényletet követtek el, és több támadással fenyegetnek.