Tolmács híján csúszik a drogcsempészettel gyanúsított magyarok ügye

Vágólapra másolva!
Hivatalos tolmács híján egyelőre nincs döntés a görögországi Híosz szigetén heronicsempészettel gyanúsított magyarok ügyében. Az érintettek az athéni magyar konzulnak azt mondták, nem tudják, hogyan kerülhetett a drog a kocsijukba. A kocsiban négyen voltak: három felnőtt és egy tízéves gyerek. A felnőttek őrizetben vannak, a gyerekre egy alapítvány vigyáz Athénban, hamarosan hazajöhet.
Vágólapra másolva!

A hivatalos tolmács nem érkezett meg Athénból, ezért elmaradt érdemi meghallgatásuk azoknak a magyaroknak, akik 40 kilogramm heroinnal buktak le a török-görög határon, Híosz szigetén. A heroincsempészéssel gyanúsított magyarok ügyében eredetileg hétfőn döntött volna a bíróság.

A bíróságon jegyzőkönyvezték az adatokat, a tényeket és várhatóan kedden már megtartják a meghallgatást, amely alapján eldőlhet, hogy előzetes letartóztatásba helyezik-e a három magyar turistát. Egy korábban Magyarországon tanult görög állampolgár ugyan felajánlotta, hogy tolmácsol a magyaroknak, de hiányos nyelvtudása miatt ez nem tűnt célravezetőnek.

A három magyar turista Kaizinger Tibor athéni konzulnak azt mondta, nem tudják, hogyan kerülhetett gépkocsijukba a heroin. Az autó az út során számos alkalommal volt felügyelet nélkül, hosszabb időt töltött egy szervizben is - közölte az MTI-vel a konzul.

A felnőttekkel utazó 10 éves kislány hazatérésének pontos feltételeiről délután tájékozódik az athéni magyar nagykövet és a konzul. A kislány bírósági döntés alapján egy humanitárius alapítvány segítségével Athénban kapott szállást.

Szelestey Lajos külügyi szóvivő korábban azt mondta, hogy a görög bíróság az őrizetbe vettek meghallgatása után dönthetnek előzetes letartóztatásukról vagy szabadon engedésükről. Szelestey a Magyar Televízió Híradójának azt mondta, hogy az egyik magyar - a tíz éves kislány nagyapja - több évtizede az igazságszolgáltatásban dolgozik, így nem valószínű, hogy szándékosan csempészte a drogot.

A lakóautóban négyen utaztak, köztük egy 10 éves kislány, akit először egy kórházban helyeztek el, vasárnap azonban egy humanitárius alapítvány segítségével Athénban kapott szállást, ahonnan néhány napon belül hazajöhet. Tóth József nagykövet hétfőre találkozót kért a görög külügyminisztériumtól a kislány ügyében. A magyarok Cesme török kikötőből érkeztek lakóautójukkal a török partok közelében lévő görög Híosz szigetére.