Fogadásból téphette le a Hitler-fejet az exrendőr

Vágólapra másolva!
A berlini Tussaud-panoptikum szombati megnyitóján egy 41 éves férfi letépte az Adolf Hitlert formáló viaszbábu fejét. Az intézmény vezetése a héten dönt arról, visszahelyezi-e a figurát íróasztalához és a keletkezett károkat is a napokban mérik fel.
Vágólapra másolva!

A berlini Tussaud-panoptikum szombati megnyitója után az első látogatók egyike nekiugrott a Hitlert berlini bunkerében, íróasztala mellett ábrázoló viaszbábunak és a teremőrökkel dulakodva leszakította a fejét. A német napilapok arról számolnak be, hogy a Frank L.-ként emlegetett egykori berlini rendőr - jelenleg ápoló - nem politikai indíttatásból, hanem kocsmai fogadás eredményeként rongálta meg a viaszfigurát. A Tagesspiegel című berlini napilap a tettes punk múltját, Motörhead zenekar iráni rajongását továbbá az egykori szövetségi kancellár, Willy Brandt iránti tiszteletét is kiemeli.

Berlin legnagyobb példányszámban eladott napilapja, a Berliner Zeitung úgy tudja, a férfi a szoborra a "Soha többé háborút" kiáltással vetette rá magát, majd letelepedett egy sarokba és megvárta a rendőrség érkezését. A rendőrség szándékos rongálás és testi sértés vádjával indított ellene eljárást.

Hitler berlini megjelenése erősen megosztja a véleményeket: egyesek szerint, ha filmekben és könyvekben szerepelhet, úgy viaszba öntve is ki lehet állítani. Egyetlen szobor kialakítása, mintegy 200 ezer euróba (kb. 46,5 millió forintba) kerül, és nagyjából féléves munka eredménye.

A kiállítás tulajdonosa, a Merlin Entertainments Group közölte, Hitler a történelem része, így igenis helye van a kiállításon. Az ellenvélemények szerint ízléstelenség éppen abban a városban közszemlére tenni a náci vezér mását, ahol az európai zsidóság sorsáról döntöttek.