Lefejezték Hitler viaszmását Berlinben

Vágólapra másolva!
Nagy viták előzték meg a berlini Tussaud-panoptikum megnyitását, mivel a kiállításon Adolf Hitler viaszfigurája is szerepel. A szombati megnyitón aztán a második látogató tiltakozásképpen egyszerűen letépte a náci vezér viaszbábujának fejét.
Vágólapra másolva!

Már a második látogató lefejezte Adolf Hitlert a berlini Tussaud-panoptikum óriási érdeklődéssel várt hivatalos megnyitója után. Cselekedetével tiltakozni kívánt amiatt, hogy a náci vezér viaszfigurája bekerült a berlini panoptikumba.

A hatóságok szerint egy 41 éves berlini férfi - aki többórás sorban állás után lépett be másodikként a múzeumba - egyszerűen letépte, letörte a Hitlert berlini bunkerében, egy íróasztal mellett ábrázoló viaszfigura fejét. Tettét két múzeumi alkalmazott igyekezett megakadályozni - sikertelenül. A dulakodás közben ráadásul a panoptikum egyik alkalmazottja könnyebb sérüléseket szenvedett. A berlin Kreuzberg nevű negyedében élő férfit a rendőrség őrizetbe vette, ellene vádat emelnek.

A fej nélküli Hitler-szobrot a azonnal elszállították, de a panoptikumot nem zárták be - rengeteg látogatója volt.

Hitler viaszmásának kiállítása már előzetesen óriási vitát váltott ki a német fővárosban. A szobrot végül úgy állították ki, hogy mellette egy, a fasizmus és személy szerint Adolf Hitler történelmi bűncselekményeit részletesen ecsetelő táblát helyeztek el, illetve megtiltották, hogy a látogatók megérintsék vagy fényképezzék Hitler mását.

A kiállítás tulajdonosa, a Merlin Entertainments Group közölte, sajnálják a rongálást, de kitartanak amellett, hogy Hitler a történelem része, ezért helye van a kiállításon. A náci vezér figurája a londoni panoptikumban is ki van állítva - 1993 óta -, igaz ott is több atrocitás érte.