A terrorizmus elé vette a késelést a Scotland Yard

Vágólapra másolva!
A terrorizmus által jelentett fenyegetésnél is nagyobb gondot jelentenek London számára a késsel elkövetett gyilkosságok - ismerte el a Scotland Yard. A brit fővárosban az utóbbi időben járványszerűen terjed a főleg fiatalokat érintő és általuk elkövetett késeléses bűncselekmények, legutóbb két francia diákot gyilkoltak meg brutális kegyetlenséggel.
Vágólapra másolva!

Megelőzte a terrorizmus elleni fellépést a Scotland Yard legfontosabb feladatainak listáján az immár járványszerűvé vált, elsősorban tizenévesek körében pusztító londoni késeléses bűncselekmény-sorozat megfékezése - írta a szombati The Times a londoni rendőrség egyik magas rangú vezetőjét idézve.

A beszámoló szerint Sir Paul Stephenson, a Scotland Yard főparancsnok-helyettese külön egységet hoz létre a rendőrségen belül a késsel elkövetett gyilkosságok felderítésére és főleg megelőzésére, mivel az eddig hozott intézkedések hatástalannak bizonyultak. Londonban az év eleje óta már 18 tizenéves vált késsel elkövetett emberölés áldozatává; tavaly egész évben 26 tinédzser halt meg ilyen bűncselekményekben a brit fővárosban.

Csak az elmúlt egy hétben két, rendkívüli felzúdulást keltő késeléses tinédzsergyilkosság történt Londonban. Múlt vasárnap a 16 éves Ben Kinsellát - a legrégebbi brit szappanopera-sorozat, a EastEnders egyik sztárjának öccsét - szurkálták halálra a nyílt utcán, miután állítólag összeszólalkozott egy szintén tizenévesekből álló társasággal. Legutóbb csütörtökön ölt meg egy fiatalokból álló banda egy szintén 16 éves fiút Londonban, ismeretlen okból. Néhány hete a készülő új Harry Potter-film egyik 18 éves szereplője halt meg egy pub előtt, amikor egy elmeháborodott többször megszúrta.

Sir Paul Stephenson kijelentette: a Scotland Yard ezek után úgy döntött, hogy első számú feladatává teszi a késeléses bűncselekmények megfékezését. A szombati The Times felidézi, hogy Sir Ian Blair, a Scotland Yard főparancsnoka néhány hete még azt mondta: csak a terrorizmus jelent nagyobb veszélyt a fiatalok körében dúló londoni erőszakhullámnál. Boris Johnson, London újonnan megválasztatott konzervatív polgármestere választási programjában hirdette meg kézi fémérzékelők és biztonsági beléptető kapuk meghonosítását a londoni metró- és vasútállomásokon, elsősorban a kések kiszűrésére.

A Scotland Yard szombaton bejelentette, hogy őrizetbe vett egy személyt a legutóbbi, a brit közvéleményt sokkoló késelés kapcsán, amelynek két, 23 éves francia áldozata volt. A biokémikusnak készülő, posztgraduális képzésre Londonba érkezett fiatal kutatók összeszurkált holttestét egy felgyújtott délkelet-londoni házban találták meg. A két áldozaton összesen 243 szúrt sebet azonosított a halottkém. A 21 éves gyanúsítottat a bűncselekmény helyszínének közelében fogták el szombat hajnalban. Sajtóértesülések szerint valószínűleg rablógyilkosság történt.