Cáfolják a váltságdíjat a kolumbiai túszokért

Vágólapra másolva!
Kolumbia és az Egyesült Államok is cáfolta, hogy váltságdíjat fizetett a kolumbiai marxista gerilláknak Ingrid Betancourt-t és 14 másik túsz - köztük három amerikai - szabadulásának fejében.
Vágólapra másolva!

Francisko Santos kolumbiai alelnök egy argentin rádiónak azt nyilatkozta, hogy a túszszabadítás "tiszta és nagyon sikeres akció" volt. Santos elutasította az RSR svájci rádióadó állítását, hogy Kolumbia és az Egyesült Államok 20 millió dolláros váltságdíjat fizetett volna a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű gerillaszervezetnek.

A svájci RSR rádió azt állította, hogy Kolumbia és az Egyesült Államok valójában borsos áron vásárolta vissza a 15 túszt, az egész szabadulási műveletet pedig megrendezték.

Juan Manuel Santos kolumbiai védelmi miniszter úgy számolt be szerdán a túszmentő akcióról, hogy a kolumbiai hadsereg hírszerzői beférkőztek a gerillák soraiba, és elhitették a túszokért felelős helyi parancsnokkal, hogy elviszik a foglyokat Alfonso Canóhoz, a FARC első számú vezetőjéhez. A túszokat ezután három csoportba osztva elszállították egy gyülekezőhelyre. Ott két helikopter várt rájuk, amelyet a katonai hírszerzés emberei vezettek.