Szélturbináktól féltik panorámájukat Amerika gazdagjai

Vágólapra másolva!
Szélerőmű-farmot szeretnének építeni az USA északkeleti partvidékén, a Massachusetts államban lévő Cape Cod partjainál. A félszigeten és a környező kis szigeteken azonban Amerika leggazdagabb és leghatalmasabb családjainak vannak nyaralói és birtokai, akik hallani sem akarnak arról, hogy szélturbinák rondítsák el a kilátásukat.
Vágólapra másolva!

"Hiszek a szélerőművekben, de ezek magasabbak lesznek a Szabadságszobornál. Olyan kevés ilyen értékes érintetlen hely van a világon. Miért nem tudják máshova építeni őket?" - idézi az Independent Nancy Waltont, aki Oyster Harboursban él, egy kapuval és kerítéssel védett zárt lakóközösségben, az USA északkeleti partvidékén, Cape Codon. A település a központja annak a tiltakozó mozgalomnak, amelyben Amerika leggazdagabb és leghíresebb emberei fogtak össze az ország legpiszkosabb iparával - a széniparral -, hogy megtorpedózzanak egy szélerőmű-beruházást.

Az ellenzők eddig körülbelül 20 millió dollárt költöttek arra, hogy megakadályozzák a Cape Wind felépítését, amely az első part menti szélerőmű-beruházás lenne az USA-ban. Pedig a Nantucket-szorosba tervezett 130 szélturbina nyaranta többnyire láthatatlan lenne a párától. Telente pedig - amikor jól kivehetők lennének a partról gyufaszálnyi méretűnek látszó szerkezetek - alig lenne ott valaki. A tengerparti villák és birtokok, a helyiek által vándormadárnak nevezett tulajdonosai ugyanis Floridába utaznak a hideg elől.

Az ország legdrágább nyaralóinak és magánstrandjainak urait azonban így is zavarják a tervezett turbinák, például a Hyannisportban családi birtokkal rendelkező Kennedy-családot. Edward Kennedy az egyik legismertebb ellenzője a beruházásnak, de rajta kívül ebbe a körbe tartozik a politikus család régi barátja, a bankár férje révén milliárdos Bunny Mellon, vagy Bill Koch is, aki egy időben Amerika legnagyobb privát olajfinomító társaságát vezette, jelenleg pedig befektetőcége van, amely - paradox módon - alternatív energiatermelésben is érdekelt. Az ellenzők összefogtak, a Szövetség a Nantucket-szoros Védelmére nevű egyesületük vezetője Glenn Wattley, egy széniparból érkező üzletember. Ott vannak a szélerőmű ellen lobbizók között a republikánus elnökjelölt, John McCain stábjának egyes tagjai is, jóllehet maga McCain támogatja a projectet.

A Cape Wind mögött Jim Gordon áll, aki 30 millió dollárt és 7 évet áldozott eddig azért, hogy megépülhessen szélerőmű-farm. Az ellenlobbi azonban telhetetlen kívülállóként állítja be, aki a panoráma elcsúfításával hajt extraprofitra - írja a brit lap. Pedig a beruházás támogatottsága jelentős, a Greenpeace és az amerikai Nemzeti Természetiforrás-védelmi Tanács is mellette áll. A helyiek közül is vannak, akik támogatják, ők áramszámlájuk csökkenését, és a levegő minőségének javulását várják. Az Independent szerint a térség Massachusetts állam egyik legszennyezettebb levegőjű területe, mivel az olajjal és szénnel fűtött erőművek füstjét a tenger felől érkező légáramlatok gyakran napokig a környék fölött tartják.

Forrás: Getty Images

A meleg Golf-áramlat, és a hideg Labrador-áramlat találkozásánál fekvő Cape Cod, iletve az itt fekvő Martha-szőlőskertje, illetve Nantucket névre hallgató szigetek régóta népszerűek. Hyannisportban, a Kennedy-birtokon nőtt fel John F. Kennedy elnök, hivatali idején gyakran itt tartott a kormányüléseket is - amelyet rendre közös vitorlázás követett a Nantucket-szorosban. Bill Clinton is nyaralt a Martha szőlőskertje nevű szigeten - egyedül itt nem zargatták tüntetők. Ez az egyik kedvenc nyaralóhelye Gordon Brown brit miniszterelnöknek is, aki mézesheteit is itt töltötte annak idején.