Mozgósítják a hadsereget Dél-Oszétiában

Vágólapra másolva!
Tűzharc tört ki péntekre virradóra Dél-Oszétiában a szakadárok és a grúz fegyveres erők közt. A grúz hatóságok és a szeparatisták egymást vádolják a történtekért. Pénteken Dél-Oszétia elrendelte a hadsereg mozgósítását.
Vágólapra másolva!

Dél-Oszétiában fegyveres erőik általános mozgósítását rendelték el a szeparatista terület hatóságai pénteken a grúz erők éjszakai támadását követően, amelynek a legfrissebb adatok szerint három halottja volt.

Az orosz Vesztyi-24 tv-csatorna a lázadókra hivatkozva arról számolt be, hogy a grúz fegyveres erők nyitottak aknatüzet nem sokkal éjfél után a tartomány fővárosára, Chinvalira. Ugyanakkor az ütközőzónába vezényelt grúz békefenntartó zászlóalj parancsnoka azt közölte, hogy kénytelen voltak viszonozni a tüzet, miután a szakadárok tüzérségi támadást intéztek a terület több grúzok lakta faluja ellen.

Eduard Kokojti dél-oszétiai elnök azt mondta: ez a grúz fél által jól kitervelt provokáció, és Tbiliszi láthatóan nem akarja békésen megoldani a dél-oszétiai és abháziai konfliktust. Irina Gaglojeva, a terület kormányának szóvivője közölte: amennyiben újabb támadás lesz, Dél-Oszétia nehézfegyverekből ad rá választ.

A Szovjetunió felbomlásának éveiben, az éledő grúz nacionalizmustól tartva, Dél-Oszétia vezetői bejelentették, hogy külön akarnak válni Grúziától, és egyesülve Észak-Oszétiával, Oroszországhoz akarnak tartozni. Rövid, de heves harcok után Dél-Oszétia gyakorlatilag elszakadt Grúziától, noha nemzetközi jogilag senki sem ismeri el önállóságát, még legfőbb támogatója, Moszkva sem.

Az 1992-ben megkötött tűzszüneti megállapodás értelmében orosz-grúz-oszét békefenntartó erők őrzik a felek között meghúzott tűzszüneti vonalat. Mihail Szaakasvili grúz elnök, aki szeretné, hogy országa csatlakozzon a NATO-hoz, legfőbb céljai között tartja számon a szakadár területek, Dél-Oszétia és Abházia visszaterelését Tbiliszi fennhatósága alá, s ennek nyomán kiújult a felek között a korábbi években szunnyadó ellenségeskedés.