Pokolgép robbant egy minszki koncerten

Vágólapra másolva!
Legalább ötvenen megsebesültek péntek hajlanban Minszkben egy ünnepi koncerten, amikor felrobbant egy pokolgép. A koncerten ott volt Alekszandr Lukasenko elnök is. A rendőrkapitány huliganizmusra gyanakszik. A városban előző nap találtak egy másik pokolgépet.
Vágólapra másolva!

Robbanás történt péntek hajnalban - nem sokkal éjfél után - Minszkben egy szabadtéri ünnepi koncerten. A detonációban legalább ötven ember megsebesült. A rendőrség pénteken közölte, hogy egy másik - fel nem robbant - pokolgépet is találtak a városban.

A detonáció a főváros központjában, a hősi emlékműnél rendezett Függetlenség Napi koncerten történt. Uladzimir Naumau belügyminiszter szerint robbanószerkezet lépett működésbe. Feltételezések szerint házi készítésű pokolgép robbant fel, a helyszínen csavarok és anyacsavarok hevernek szanaszét. A rendőrök lezárták a helyszínt, majd érkeztek egymás után a mentőkocsik.

A koncerten jelen volt Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök is, de az egyelőre nem derült ki, hogy a robbanás pillanatában is a rendezvényen tartózkodott-e. Az elnök a robbanás után azonnal a helyszínre sietett, és hamar odaért, mivel a közelben volt - közölte szóvivője, aki szerint nem az elnök volt a támadás célpontja.

Szemtanúk szerint a robbanás után minen csupa vér volt, a detonáció több embernek letépte kéz- és lábujjait. Legalább húsz embert kórházba kellett szállítani. A belügyminiszter szerint a sebesülések különböző jellegűek, vannak köztük súlyosak, de senki nem halt meg. Anatolij Kulesov minszki rendőrkapitány szerint huliganizmus állhat a bűncselekmény hátterében. Az ügyben vizsgálat indult.

Az ilyen támadások nem jellemzőek az országra amelyet kemény kézzel vezet az elnök - jóllehet három éve volt egy hasonló robbantás Vityebszkben, 46 sérülttel. Egy alig ismert Lukasenka-ellenes csoport, a Fehérorosz Nemzeti Felszabadítási Hadsereg jelentkezett a robbantás elkövetőjeként, de senkit sem ítéltek el a támadás miatt.

Az USA és az EU is rendszeresen kritizálja Lukasenko szovjet időkbeli módszereket idéző vezetési stílusát, főleg az ellenzékiekkel szembeni bánásmód miatt.