Nekigyürkőzik az energiaügynek Brüsszel és Moszkva

Vágólapra másolva!
A játéktér kiegyenlítését kívánja elérni az orosz energiahordozóktól függő EU a Moszkvával kötendő új alapszerződésről folyó tárgyalásokon, amelyek pénteken kezdődtek meg Brüsszelben. Az EU-orosz megállapodást a volt szocialista, ma már uniós tagországok nehezítik, de Dmitrij Medvegyev bízik benne, hogy hosszú távon még a vízummentességről is sikerül megegyezni.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött pénteken Brüsszelben az Európai Unió és Oroszország közötti új alapszerződésről szóló tárgyalások első fordulója. A megbeszélések célja egy olyan stratégiai megállapodás megkötése, amely átfogóan szabályozza a két fél kapcsolatait a belátható jövőre. A megállapodás a tervek szerint tartalmazza majd az együttműködés hatékonyságának fokozásához szükséges intézményi alapokat is. Amíg ez az új megállapodás nem lép életbe, addig a jelenlegi EU-orosz szerződés marad érvényben.

A tárgyalások kulcskérdése az energiaellátás, hiszen az unióban felhasznált földgáz egynegyede Oroszországból érkezik. Oroszország az EU harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere, és az orosz export fele uniós országokba irányul. A két fél közötti energia-kereskedelmet szabályozó tízéves megállapodás tavaly lejárt, megújítani pedig nem sikerült. Mélyen rejlő problémák kerültek ugyanis felszínre, ráadásul az egykori szovjet érdekszférába tartozó, mostanra uniós tagállammá vált országok miatt politikai feszültség is érezhető Oroszország és az EU között.

Nem véletlen, hogy tavaly Lengyelország, idén Litvánia igyekezett elgáncsolni a megállapodást. A korábbi tárgyalások 2006-ban azért feneklettek meg, mert Lengyelország tiltakozott egy orosz határozat ellen, amely leállította volna a lengyel hús orosz importját. Később Litvánia akasztotta meg a folyamatot, mert ragaszkodott ahhoz, hogy kezdődjenek tárgyalások a grúz és moldáv szeparatisták orosz támogatásáról.

Uniós előkészítő iratok a tárgyalások céljaként, politikai tekintetben az "erőteljesebben eredményorientált együttműködést", gazdasági vonatkozásban pedig a "mély integrációt" fogalmazták meg. Brüsszel az energetika terén "a játéktér kiegyenlítését" kívánja elérni, vagyis arra törekszik, hogy miközben nem zárja el piacát az oroszok elől, Moszkva se tartsa távol az uniós vállalkozásokat saját piacától. A szabadságjogok, biztonság és igazságügy terén az unió "szorosabb kapcsolatokat" akar kiépíteni Oroszországgal.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök szerint a belbiztonsági kérdéskör menetrendjében, távlati célként szerepel a vízummentesség is. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a múlt héten tartott EU-orosz csúcstalálkozón, - amelyen döntöttek a partnerségi alapszerződési tárgyalások beindításáról - kijelentette: hisz abban, hogy a megállapodás új fejezetet nyit majd Moszkva és az EU közötti kapcsolatokban.